Nederlandse Kostuumvereniging

Over ons

De Nederlandse Kostuumvereniging werd in 1980 opgericht als platform voor geïnteresseerden in mode en streekdracht. De vereniging verbindt kleine en grote verzamelaars, museumconservatoren, docenten en studenten uit het modeonderwijs, kortom mensen met een passie voor kleding, van middeleeuwen tot hedendaagse haute couture. In 2001 fuseerde de vereniging met de Eerste Nederlandse Vereniging van Kantliefhebbers ‘Het Kantsalet’ (1925-2000).


Het behoud van en kennisuitwisseling over mode, streekdracht en kant zijn belangrijke invalshoeken. Leden kunnen volop contacten leggen, informatie inwinnen of gewoon genieten van mooie kostuums en accessoires op themadagen met bijzondere shows of presentaties en tijdens excursies naar actuele tentoonstellingen. Op de eerste zaterdag in maart vindt de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering plaats in combinatie met een uitgebreide markt voor Antiek Textiel.

In het Jaarboek Kostuum publiceren we artikelen op het gebied van kostuum, kant, mode en streekdracht door zowel professionele kostuumexperts als deskundige liefhebbers. Daarnaast komt vier maal per jaar het Bulletin uit met actuele informatie, o.a. over tentoonstellingen in binnen- en buitenland.
Het Fonds ondersteunt met een bijdrage op verzoek museale aankopen, publicaties en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van kostuum, kant, mode en streekdracht.
De driejaarlijks uit te loven Bosch-van de Kolkprijs komt voort uit de samenwerking met de Stichting Nederlandse Volksklederdrachten ‘Collectie Koningin Wilhelmina’.

Lid worden? Hier vindt u meer info.

Bestuur

De Nederlandse Kostuumvereniging draait geheel met vrijwilligers. Wij werken met elkaar en voor elkaar, waarbij ieder zijn of haar kennis en vaardigheden naar vermogen inzet. Het bestuur bestaat momenteel uit zes leden en wordt bijgestaan door vele commissies.
Het bestuur bestaat uit de volgende leden:
• Jan van Alphen (penningmeester, Cie online)
• Sandra Comis (2de penningmeester, Cie Dagen)
• Kathleen Mahieu (secretaris)
• Saskia Kuus (voorzitter, Cie Het Fonds)
• Tirza Westland (2de secretaris)
• Annemarie van Wijk (bestuurslid, Cie PR)

 

Secretariaat: bestuur@kostuumvereniging.nl 

De vereniging kent enkele ereleden die zich op een bijzondere manier verdienstelijk hebben gemaakt voor de vereniging.