06 februari 2018

Gemeentemuseum, Den Haag

Art Deco Paris

13.10 uur    06 februari 2018    Gemeentemuseum, Den Haag Dankzij Poirets artistieke en zakelijke strategie reikte zijn invloed veel verder dan de modewereld alleen. Hij was een van de eerste moderne couturiers die streefden naar een ‘totaalkunstwerk’. Poiret omringde zich met kunstenaars, vormgevers en architecten die hij allen inzette bij de ontwikkeling en promotie van zijn eigen creaties. Hij creëerde een eigen stijl die van grote invloed […] Lees verder »

13 februari 2018

Nationaal Onderwijsmuseum, Dordrecht

Van het naadje van de kous.

Tot 1974 was handwerken voor meisjes een verplicht vak op de lagere school. Alles begon op school, met het vele uren oefenen van de handwerktechnieken. Sommige leerlingen maakten er hun beroep van. Breien, borduren en naaien. Met vaak een schitterend resultaat, herkenbaar voor de tijd. Nu weer helemaal hip. Lees verder »

15 maart 2018

Crombouthuis, Amsterdam

Goud! Uit de collectie Lopez-Suasso

Sophia Adriana de Bruijn, dochter van een Amsterdamse koopman, trouwt op 7 april 1860 met jonkheer Augustus Pieter Lopez Suasso, telg uit een Portugees-Joodse familie. Op hun vele reizen door Europa koopt het echtpaar niet alleen horloges en juwelen, maar ook bronzen beelden, munten en penningen, boeken en kleding. Sophia had een zwak voor fantasiehorloges in de meest fantastische vormen, zoals dieren, bloemen, vruchten en muziekinstrumenten. Lees verder »

29 maart 2018

Rijksmuseum, Amsterdam

Kant – Special Collections

Kant is een luxeproduct bij uitstek. De kantwerker creëert met klossen of naald en met draad ragfijne patronen waarin wordt gespeeld met open of juist dichte structuur. De enorme vaardigheid die hiervoor nodig is, het arbeidsintensieve proces en de hoge kwaliteit van de linnendraad maken het een kostbaar product. Het ontstond in het begin van de 16de eeuw. Kantpatronen veranderen voortdurend, maar elegantie en verfijning zijn een constante factor. Lees verder »

14 april 2018

MOMU, Antwerpen

Olivier Theyskens – She walks in beauty.

De tentoonstelling is een ontdekkingsreis met een van de meest intrigerende Belgische ontwerpers; zijn twintigjarige creatieve evolutie, zijn vakmanschap en de verschillende sferen van zijn werk met een veelheid aan silhouetten die de geest van de haute couture ademen. Van de donkere romantische kant van zijn vroege collecties, tot de nieuwe visie op couture die hij bij Rochas uittekende, zijn meesterschap van patroon en textielbewerking bij Nina Ricci, zijn Amerikaans avontuur bij Theyskens’ Theory en de heropstart van zijn eigen label, Olivier Theyskens, verraden alle silhouetten de hand van de meester. Lees verder »

26 april 2018

Tropenmuseum, Amsterdam

Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dè Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts: ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Ook is er een selectie van Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Lees verder »

08 mei 2018

Volkenkundig Museum, Leiden

SIERADEN – makers & dragers

Sieraden uit de museumverzameling aangevuld met hedendaagse sieraden van toonaangevende ontwerpers uit de hele wereld, meer dan 1000 in totaal, staan garant voor volop kijkplezier, verbazing en bewondering. Behalve ‘hoe mensen zich wereldwijd versieren’, zoomt de tentoonstelling ook volop in op de makers, maaktechnieken en bijzondere verhalen. Geen materiaal blijft daarbij ongebruikt: schelpen, vruchten en steen, maar natuurlijk ook glas, goud, zilver en niet te vergeten edelstenen als diamanten, saffieren en robijnen. De tentoonstelling is een ode aan de sieradenmakers. Lees verder »