Nederlandse Kostuumvereniging

01 april 2020

Textielmuseum, Tilburg

The Art of Lace | Haute couture van Chanel tot Iris van Herpen

13.15 uur    01 april 2020    Textielmuseum, Tilburg Van Beyoncé tot koningin Máxima, kant is volop in de mode. ’s Werelds grootste modehuizen en –ontwerpers laten nu in een unieke tentoonstelling tientallen verfijnde creaties met kant zien. De tentoonstelling geeft een kijkje achter de schermen van high fashion. Ontdek hoe modeontwerpers samen met kantmakers nieuwe toepassingen in haute couture creëren en ervaar de veelzijdigheid van kant. Programma […] Lees verder »

07 april 2020

Dordrechts Museum / het Huis van Gijn, Dordrecht

Slow Fashion (3)

13.15 uur    07 april 2020    Dordrechts Museum / het Huis van Gijn, Dordrecht Waarom zouden we niet terugkeren naar een kleinere garderobe met tijdloze mode van goede kwaliteit, die niet seizoen- of trend gebonden is?  Dat maakt historische kledingstukken perfecte conversation pieces om het gesprek over duurzame mode op gang te brengen. In het Dordrechts Museum wordt de mode getoond in de context van schilderijen, prenten, […] Lees verder »

14 april 2020

Tropenmuseum, Amsterdam

What a Gen­der­ful World

13.45 uur    14 april 2020    Tropenmuseum, Amsterdam Op Fiji dragen politiemannen een rok. In het Westen is roze pas sinds de jaren ’50 een meisjeskleur. Hij en zij bestaan niet in de Turkse taal. En naast mannelijk en vrouwelijk kent Mexico een derde gender: muxe. Dit en meer laat de tentoonstelling zien aan de hand van collectie, fotokunst, mode en persoonlijke verhalen. Programma 13.45 uur  ontvangst in […] Lees verder »

28 april 2020

Klederdrachtmuseum, Amsterdam

Kotomisi, de kracht van klederdracht

13.15 uur    28 april 2020    Klederdrachtmuseum, Amsterdam De kostuums en angisa’s (de hoofddeksels) bevatten allerlei symbolische betekenissen die iets zeggen over de drager. Door een veelzijdige collectie kostuums, een serie gefilmde portretten en workshops maakt de bezoeker kennis met de kotomisi en haar geschiedenis. Christine van Russel – Henar, directeur van het Koto Museum in Paramaribo, is de curator van de tentoonstelling. Het gezamenlijke verleden van […] Lees verder »