29 maart 2018

Rijksmuseum, Amsterdam

Kant – Special Collections

Kant is een luxeproduct bij uitstek. De kantwerker creëert met klossen of naald en met draad ragfijne patronen waarin wordt gespeeld met open of juist dichte structuur. De enorme vaardigheid die hiervoor nodig is, het arbeidsintensieve proces en de hoge kwaliteit van de linnendraad maken het een kostbaar product. Het ontstond in het begin van de 16de eeuw. Kantpatronen veranderen voortdurend, maar elegantie en verfijning zijn een constante factor. Lees verder »

14 april 2018

MOMU, Antwerpen

Olivier Theyskens – She walks in beauty.

De tentoonstelling is een ontdekkingsreis met een van de meest intrigerende Belgische ontwerpers; zijn twintigjarige creatieve evolutie, zijn vakmanschap en de verschillende sferen van zijn werk met een veelheid aan silhouetten die de geest van de haute couture ademen. Van de donkere romantische kant van zijn vroege collecties, tot de nieuwe visie op couture die hij bij Rochas uittekende, zijn meesterschap van patroon en textielbewerking bij Nina Ricci, zijn Amerikaans avontuur bij Theyskens’ Theory en de heropstart van zijn eigen label, Olivier Theyskens, verraden alle silhouetten de hand van de meester. Lees verder »

26 april 2018

Tropenmuseum, Amsterdam

Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dè Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts: ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Ook is er een selectie van Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Lees verder »

08 mei 2018

Volkenkundig Museum, Leiden

SIERADEN – makers & dragers

13.15 uur    08 mei 2018    Volkenkundig Museum, Leiden Geen materiaal blijft daarbij ongebruikt: schelpen, vruchten en steen, maar natuurlijk ook glas, goud, zilver en niet te vergeten edelstenen als diamanten, saffieren en robijnen. De tentoonstelling is een ode aan de sieradenmakers Programma 13.15 uur ontvangst  in de hal 13.30  uur rondleiding  door een museumgids 14.30 uur koffie/thee Plaats Steenstraat 1, Leiden.  tel 088 0042800. Het museum […] Lees verder »