28 september 2017

Museum Rotterdam, Rotterdam

Vrouwen van Rotterdam

De tentoonstelling Vrouwen van Rotterdam geeft een indringend beeld van het naoorlogse Rotterdam, een tijd waarin alles veranderde. Wat is de rol van de vrouw geweest tijdens de wederopbouwperiode? Vrouwen van Rotterdam laat diverse vrouwen aan het woord, van ondernemers en huisvrouwen tot stewardessen en politici. Lees verder »

10 oktober 2017

Museum Arnhem

Ravage. Spelenderwijs / mode, kunst, design.

RAVAGE, bestaande uit Clemens RAmeckers (1949) en Arnold VAn GEuns (1949), studeerde in 1972 af aan de befaamde modeafdeling in Arnhem, nu bekend als ArtEZ Fashion Design Arnhem, onder leiding van Elly Lamaker en vertrokken in 1976 naar Parijs. De tentoonstelling geeft een overzicht van hun werk dat varieert van schilderkunst tot haute couture, PTT-uniformen, tafelkleden, Swatch-horloges en benadrukt tevens ook het belang van dit Nederlands mode-erfgoed. Het kunstenaarsduo inspireerde menig Dutch Designer tot grootse daden. Lees verder »

25 oktober 2017

Het Hannemahuis, Harlingen

Kijk Haar

Hoe je je haar draagt, is niet alleen mode- en tijdgebonden, maar hangt ook nauw samen met je eigen identiteit of met religieuze voorschriften. Het onderscheidt je van anderen of geeft juist de verbinding aan. Het afknippen of afscheren van haar kan zelfs een traumatische ervaring opleveren. De verzorging van hoofdhaar is een belangrijk aspect in de tentoonstelling. Wat gebruikten kappers in de loop van de tijd? Lees verder »

16 november 2017

Museum Spakenburg

Hoe Hollands is mijn klederdracht? De zoektocht van Wimpje en Hendrikje.

Wimpje Blokhuis en Hendrikje Kuis behoren tot de laatste vrouwen die nog dagelijks Spakenburgse klederdracht dragen. Hun mooiste dracht is gemaakt van antieke sits. Een eeuwenoude stof met exotische patronen. De VOC nam deze stoffen mee uit India. Maar hoe kwamen ze in de Hollandse klederdracht terecht? Lees verder »

16 december 2017

Museum Land van Valkenburg

Fascinerende kinderkleding uit China

De passies in het leven van Monique Derwig: reizen, andere culturen, alles wat handen maken kunnen, kinderen en fotografie worden gecombineerd in haar verzameling etnografische kinderkleding. Haar verzameling die momenteel uit meer dan 600 kledingstukken bestaat, groeit nog steeds. In december 2016 publiceerde zij haar boek ‘Fascinating children’s hats.’ Lees verder »