12 juli 2018

Gorcums Museum, Gorinchem

Voor de draad ermee!

We bezoeken in het Gorcums Museum de tentoonstelling 'Voor de draad ermee! Borduren - het versieren van textiel of andere materialen met naald en garen'. Tuttige handarbeid? De mooiste creaties passeren de revue: voorbeelden uit Nederlandse mode van vroeger en nu, antieke liturgische gewaden en topstukken uit onder meer de Turkse, Griekse, Irakese en Syrische cultuur. Daar heeft borduurkunst een belangrijke symbolische betekenis bij onder meer geboorte, huwelijk en dood. Lees verder »

16 juli 2018

Het Leids Wevershuis, Leiden

Zo heurt het (niet!): het versleten linnengoed van de barones.

We bezoeken in Museum Het Leids Wevershuis de tentoonstelling 'Zo heurt het (niet!): het versleten linnengoed van de barones'. Komt dit zien, want zulk kapot, versleten en hersteld linnengoed hebben jullie nog nooit gezien. Sanny de Zoete vertelt er de boeiende verhalen bij van de verpleegster die met een baron trouwt en het laken van 1 cent van haar moeder. Sanny de Zoete verzamelt behalve het mooie linnengoed van welgestelde families ook kapot en versleten linnen. Lees verder »

23 augustus 2018

Centraal Museum, Utrecht

Jan Taminiau. Reflections

We bezoeken in het Centraal Museum de tentoonstelling 'Jan Taminiau, een grootse tentoonstelling over het werk van Jan Taminiau'. Jan Taminiau staat, naast zijn liefde voor esthetiek, bekend om zijn gebruik van traditionele, ambachtelijke handwerk- en productietechnieken, unieke originele materialen en stofbewerkingen. Het publiek wordt meegenomen in de wereld van onderzoek, herinneringen, inspiratie, experiment en vakmanschap. Lees verder »

20 september 2018

Kunsthal, Rotterdam

Viktor&Rolf: Fashion Artists 25 Years

In de Kunsthal wordt de expositie 'Viktor&Rolf: Fashion Artists 25 Years' bezocht. De tentoonstelling onderzoekt de elementen die de ontwerpers Viktor Horsting en Rolf Snoeren uniek maken in de hedendaagse modewereld en toont hun radicale opvatting van ‘wearable art’. Circa 45 werken uit hun haute couture-collecties, toneelkostuums voor ballet en opera evenals eerdere ontwerpen uit Viktor&Rolf’s archieven en uit collecties van (inter)nationale musea. Lees verder »

06 oktober 2018

Textielmuseum, Tilburg

Najaarsdag over borduurwerk en kostuum

De najaarsdag zal in het teken staan van borduurwerk en kostuum. Aardig zou zijn als u als deelnemer een geborduurd kledingstuk of accessoire draagt. Om helemaal in de stemming te komen plaatsen we in het bulletin en op de website enige borduurpatronen, zodat de ‘doener’ deze zomer lekker aan de slag kan gaan. Lees verder »