10 januari 2019

Rijksmuseum, Amsterdam

Chintz: Global Textile

We bezoeken in het Rijksmuseum de kostuum- en accessoiresvitrines in de Special Collections: de tentoonstelling Chintz: Global Textile. Het Rijksmuseum toont in 30 schitterende objecten de ontwikkeling van chintz en hoe chintz de mode in de 17de en 18de eeuw beïnvloedde. Lees verder »

16 januari 2019

CODA Museum, Apeldoorn

Rijkdom, sieraden van het rijk

We bezoeken in het Coda Museum de tentoonstelling 'Rijkdom, sieraden van het rijk'. Hoewel ooit gemaakt om te verfraaien, te pronken, te sieren en, bovenal, te tonen, lagen tot 2015 de sieraden uit de collectie van het Rijk in afgelopen decennia opgeborgen in het depot. Het Rijk verzamelde van de jaren zestig tot begin jaren negentig ruim 800 Nederlandse sieraadontwerpen; op een uitzondering uit de late 19de eeuw na, voornamelijk uit de twintigste eeuw. Met het langdurige bruikleen van ruim 400 sieraden aan CODA in 2015 is daar verandering in gekomen. Tevens worden er ook sieraden van het Rijk getoond die bij andere musea ondergebracht zijn. Lees verder »

26 januari 2019

Gemeentemuseum, Den Haag

Winterdag ‘Femmes Fatales’

De tentoonstelling 'Femmes Fatales' in het Haags Gemeentemuseum is aanleiding voor onze Winterdag op 26 januari 2019. Het is de eerste tentoonstelling in de modegeschiedenis die volledig is gewijd aan vrouwelijke ontwerpers. Sommige van hen zijn voorvechters van vrouwenrechten of zetten zich in voor een politieke overtuiging of milieu. Ontwerpen zij anders voor vrouwen dan hun manlijke ontwerpers? Wat is hun invloed? Wat betekent vrouw zijn voor hun creaties? Wat is hun visie op de mode? Is er meer aandacht voor draagcomfort? Rondom deze expositie is een boeiend programma samengesteld. Lees verder »

05 februari 2019

De Tijdelijke Textieldrukkerij

We bezoeken in de Museumfabriek de tentoonstelling 'De Tijdelijke Textieldrukkerij'. Oude textielambachten en de allernieuwste technieken voor het bedrukken en verven van textiel smelten samen in De Tijdelijke Textieldrukkerij, een tentoonstelling en een textielwerkplaats in één. Er zijn prachtige objecten uit de textielcollectie van De Museumfabriek te zien. In de tentoonstelling, die gaat over het verfraaien van textiel door middel van verven en bedrukken, worden daarnaast, in samenwerking met de Textiel Factorij Amsterdam, ontwerpen van Nederlandse kunstenaars getoond. Lees verder »

19 februari 2019

Museum de Koperen Knop, Hardinxveld- Giessendam

Mode in zwart en wit

We bezoeken in Museum de Koperen Knop de tentoonstelling 'Mode in zwart en wit'. Deze expositie laat de mode zien vanaf 1947 toen de New Look haar intrede deed en loopt door tot heden, met hedendaagse bekende ontwerpers. Vormen en contrast spelen bij deze expositie een belangrijke rol, naast de vraag waarom deze (niet)kleuren zo beeldbepalend zijn. Achtergrondverhalen en kleding vertellen het verhaal, ondersteund door bruiklenen van diverse Nederlandse musea en collecties. Lees verder »

02 maart 2019

Twee Marken, Trompplein 5, Maarn

Antiek Textielmarkt

Op de eerste zaterdag van maart wordt traditioneel de Antiek Textielmarkt gehouden. De markt mag zich verheugen in een groeiende belangstelling, zowel van bezoekers als van standhouders. Kom dus uw slag slaan! In de ochtend vindt de jaarlijkse ledenvergadering plaats. Het bestuurskatern, onderlegger voor de ledenvergadering, zal worden verstuurd bij het Bulletin van februari. Meer info volgt! Lees verder »

23 maart 2019

Museum de Kantfabiek, Horst

’10’. Technieken waardoor stoffen ‘ontstaan’

We bezoeken in het Museum de Kantfabiek de tentoonstelling ´10´. Technieken waardoor stoffen ‘ontstaan’. Museum de Kantfabriek bestaat in 2019 10 jaar. Een goede gelegenheid om de mooie geschonken objecten uit de depots tentoon te stellen aan het publiek. De combinatie met werk van hedendaagse textielkunstenaars laat zien hoe het museum de verbinding legt tussen historische en moderne kunst. Lees verder »