26 april 2018

Tropenmuseum, Amsterdam

Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dè Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts: ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Ook is er een selectie van Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Lees verder »

08 mei 2018

Museum Volkenkunde, Leiden

SIERADEN – makers en dragers

Sieraden uit de museumverzameling van het Volkenkundig Museum, aangevuld met hedendaagse sieraden van toonaangevende ontwerpers uit de hele wereld, meer dan 1000 in totaal, staan garant voor volop kijkplezier, verbazing en bewondering. Behalve ‘hoe mensen zich wereldwijd versieren’, zoomt de tentoonstelling ook volop in op de makers, maaktechnieken en bijzondere verhalen. Lees verder »

15 mei 2018

Museum Rijswijk

Bekijk het van de experimentele Kant

EXPERIKANT is een groep textielkunstenaars uit Nederland, die de traditionele technieken van het kantambacht gebruikt als basis voor hun experimentele werk. Met textiele, maar ook met andere materialen, creëren zij werken, die de luchtigheid en transparantie hebben van klassiek kantwerk, maar niet meer de traditionele vorm. Zij experimenteren met draden en allerlei materialen die zich tot een draad laten vormen om tot een transparant kunstwerk te komen. Lees verder »

23 mei 2018

Museum De Koperen Knop, Hardinxveld- Giessendam

ROND DE KRAAL- in kunst en vormgeving

Kralen zijn objecten die zijn doorboord om geregen, vastgezet of vastgenaaid te kunnen worden. Ze hebben vaak de vorm van een balletje of buisje, maar kunnen ook andere vormen hebben en van uiteenlopende materialen zijn gemaakt. Lees verder »

30 mei 2018

Rijksmuseum, Amsterdam

High Society

Getoond worden vier eeuwen glamour door de grote meesters van de kunstgeschiedenis onder wie Cranach, Veronese, Velàzquez, Reynolds, Gainsborough, Sargent, Munch, Manet: 39 levensgrote portretten waarbij de geportretteerden getooid zijn in de fraaiste stoffen en fijnste sieraden, gekapt volgens de laatste mode. Lees verder »

09 juni 2018

Staphorst

Zomerdag in Staphorst

10.45 uur    09 juni 2018    Staphorst De Zomerdag wordt traditioneel “in de provincie” gehouden. We zijn dit jaar te gast in Staphorst. De dag zal gaan over streeksieraden in de breedste zin. In het Staphorster Museum zal een een expositie over Staphorster streeksieraden te zien zijn. Als één van de sprekers mogen we juwelenhistoricus en taxateur Martijn Akkerman verwelkomen, bekend o.a. van ‘Tussen Kunst en Kitsch’. […] Lees verder »