Nederlandse Kostuumvereniging

Kostuum

Kostuum is een overkoepelend begrip voor alles op het gebied van kleding, van het maken tot het dragen, van het heden tot het verleden en van het hoe en het waarom.


Waarom volgen we toch altijd weer de mode en kan je je daar niet aan onttrekken? Waar komen de invloeden vandaan, die steeds weer voor verandering zorgen? Waren die vroeger anders dan nu? Wat vertelt kleding over mensen en over de tijd en omstandigheden, waarin zij leven?

Kostuum staat ook voor kledingstukken, die bij elkaar horen en samen een geheel vormen, zoals het driedelig grijs van de bankdirecteur of het pak voor een toneelrol.

Tassen, hoeden, schoenen en andere accessoires vertonen een samenhang met de kleding waarbij ze gedragen worden. Ook materialen en technieken, zoals kant, borduursels, kralen en knopen zijn allemaal onderdelen van kleding. In ‘Kostuum’ komen al die aspecten bij elkaar tot een boeiend samenspel.

Foto’s toevoegen aan onze site

Heeft u een mooie foto die iets te maken heeft met het verschijnsel ‘kostuum’? U kunt u een foto uploaden naar onze website met het formulier. De foto wordt eerst bekeken door onze redactie en is daarna voor iedereen die deze website bezoekt zichtbaar.

  • Maximale bestandsgrootte: 3 mB
  • bestandsformaat: JPEG, GIF of PNG