Royal Fashion Design – Mattijs van Bergen in de Grote Kerk Breda

Derek Westervelt neemt ons mee over de tentoonstelling "Royal Fashion Design – Mattijs van Bergen" in de Grote Kerk Breda. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 29 augustus 2021.

In de tentoonstelling Royal Fashion Design – Mattijs van Bergen worden oude creaties van de ontwerper gecombineerd met nieuwe ontwerpen die speciaal voor de tentoonstelling werden gemaakt. Een aantal ontwerpen uit de tentoonstelling zijn eerder al eens gedragen door koningin Máxima, en blijken niet te misstaan binnen de imposante omgeving van de Grote Kerk in Breda. Een verrassende combinatie die de zintuigen prikkelt.

De kracht van de vrouw staat centraal binnen de tentoonstelling. In het bijzonder de kracht van de koninklijke vrouw, want naast Máxima spelen ook de vroegere Nassaus een bijzondere rol in de tentoonstelling en binnen de Grote Kerk in Breda in het algemeen. Zo waren de Nassaus degenen die de Grote Kerk in Breda lieten bouwen. Tijdens de perspreview vertelde Mattijs echter niet te zijn geïnspireerd door de mannen in de koninklijke familie, maar juist door de krachtige en typische vrouwen. Bijzonder enthousiast was Van Bergen over het levensverhaal van Anna van Saksen, de koningin die in opdracht van haar man Willem van Oranje werd ingemetseld. Een zeer merkwaardig verhaal, dat ongetwijfeld tot de verbeelding spreekt voor velen. Soms, in de geval van een jurk met harnas, is de inspiratie vrij letterlijk af te leiden. Andere keren neemt vooral Mattijs’ kenmerkende plissé-gebruik de overhand.

Krachtige en bijzondere vrouwen gaan Mattijs aan het hart. Dit is ook terug te leiden tot het motto van Van Bergen (‘creating luxury for headstrong women’). Headstrong, of koppig, is hierbij echter louter positief. Het past ook goed bij de huidige tijdsgeest waarin de kracht en talenten van vrouwen eindelijk volop gevierd worden. Daarnaast is het op een ander niveau ook een emotionele ode aan één vrouw in het bijzonder, namelijk de moeder van Mattijs, met wie hij veelvuldig samenwerkte voor de sieraden bij zijn creaties, die onlangs overleden is.

In de nissen van de Grote Kerk komen zijn muzes in diverse creaties samen. De vrouw als muze, godin, heldin, koningin en geefster van leven. De tentoonstelling bestaat naast nieuw werk uit bruiklenen van het Centraal Museum, die in 2019 een groot aantal creaties geschonken kreeg en uit bruiklenen uit de garderobe van Hare Majesteit de Koningin. Zo is onder meer de St. Remy Oreisse Dress te zien, een dieprode japon met plissérok, wat het eerste ontwerp was van Mattijs van Bergen dat door haar gedragen werd. De jurken zijn theatraal uitgelicht in het tentoonstellingsontwerp dat samengesteld is door scenograaf Theun Mosk. De nieuwe ontwerpen van Mattijs van Bergen werden daarnaast gefotografeerd door de Nederlandse modefotografen Petrovsky & Ramone. Deze zes beelden werden levensgroot in de kooromgang geplaatst. Het lijken zo haast moderne vertalingen van de Mariabeelden waar kerken wereldwijd mee versierd worden.

Het is leuk te zien hoe de originele Poet Dress van Van Bergen moest worden aangepast voor Máxima: haar jurk moest liever iets langer en meer symmetrisch zijn. Daarnaast werden er mouwtjes en een hoedje toegevoegd. Van Bergen noemt dit de ‘charme van zijn werk’, en het is vertederend om hem te horen spreken over het werken voor hele verschillende klanten.

De complete tentoonstelling is niet bijzonder groot, en valt op het eerste oog misschien niet eens zo op aangezien de creaties in de nissen van de kerk geplaatst zijn. Het schip is grotendeels leeg, wat vreemd lijkt, maar waardoor de schoonheid van de Grote Kerk zelf nog meer tot zijn recht komt. Het is dan ook juist de combinatie van de omgeving met de ontwerpen van Mattijs én het koninklijke tintje die de tentoonstelling voor de liefhebber tot een absolute must-see maakt.

Te zien tot en met 29 augustus 2021, zie voor meer informatie en tickets: de website van de Grote Kerk Breda.