Wie de schoen past… Schoenen en schoenmakers

Museum Noordwijk presenteert tot 31 december de tentoonstelling 'Wie de schoen past...' die is tot stand is gekomen in samenwerking met de bekende Noordwijkse schoenmaker Kees van den Berg en zijn vrouw Co uit de Dr. Hadriaan van Neslaan 141.Kees komt uit een geslacht van schoenmakers en – verkopers. Al sinds de jaren 60 verzamelen hij en zijn vrouw schoentjes in miniformaat van de hele wereld, daarbij geholpen door familie, vrienden en kennissen.


De etalage en winkel staan er vol mee. Bovendien hebben Kees en Co mooi oud gereedschap, zoals de eerste stikmachine van Singer, maar ook handgereedschap, prachtige spijkerbakken, leesten van ijzer en hout, teveel om op te noemen.
Kees en Co hebben sinds jaren veel betekend voor het museum. Kees repareerde koffers, tassen, schoenen, riemen enz. Hij maakte zelfs 2 paar complete schoenen voor de klederdracht-groep, zoals ze vroeger gedragen werden. Co daarentegen borduurde mooie tassen met duizenden kraaltjes
Zoon René zet het werk van zijn vader voort. Aanvankelijk maakte hij orthopedische schoenen. Nu maakt hij schoenen voor particulieren en musicals van Joop van den Ende.
De schoenen in de wandvitrines zijn uit de collectie van het museum en laten een tijdsverloop zien van 1820 tot 1960.

Museum Noordwijk
Jan Kroonsplein 4
2202 JC Noordwijk
www.museumnoordwijk.nl