Nederlandse Kostuumvereniging

WAX – Een Wereldreis in Patronen

Tot 2 september neemt Openluchtmuseum Het Hoogeland mee op een kleurrijke reis over de wereld en door de tijd: in de tentoonstelling WAX reist de bezoeker van India en Indonesië, naar het Brabantse Helmond en dan weer door naar Afrika om uiteindelijk te eindigen bij moderne Nederlandse quilts.


De expositie laat zien hoe de Aziatische batikstoffen in Nederland op industriële wijze werden geproduceerd. De kleurige patronen vonden gretig aftrek in Afrika en met name de uit Helmond afkomstige Vlisco-stoffen ontwikkelden een grote reputatie. De laatste decennia zijn de waxstoffen in toenemende mate populair bij moderne quilters. De felle kleuren en de grote variatie aan patronen zorgen voor een eigenzinnig en eigentijds resultaat.

Batik
Batiks, stoffen die met behulp van was van kleurrijke patronen worden voorzien, zijn in Nederland vooral afkomstig uit Indonesië. De techniek is al enkele duizenden jaren oud en werd in een groot deel van het midden- en verre oosten toegepast. Als de stoffen in de 18e eeuw in Nederland op de markt komen, zijn er diverse textieldrukkers die met deze techniek gaan experimenteren. Het drukken van ‘Indische katoentjes’ wordt vooral in de 19e eeuw een bescheiden rage. Vooral in Indonesië vinden de stoffen veel aftrek.

Statussymbolen
Een van de bedrijven die zich op het wasdrukken toelegt, is Vlisco in Helmond. In de loop van de 19e en 20e eeuw onderscheidt deze textieldrukkerij zich niet alleen door een goede beheersing van de techniek, maar ook door zijn opvallende decors. Aanvankelijk zijn de ontwerpen gebaseerd op Indische motieven, maar gaandeweg ontwikkelt het bedrijf een eigen artistieke lijn. Naast de Indonesische markt, weet Vlisco in de 20e eeuw ook de west-Afrikaanse markt te veroveren. Vanwege hun kwaliteit, maar zeker ook vanwege de opmerkelijke dessins zijn de stoffen erg gewild en worden in een aantal gevallen zelfs statussymbolen.

Tournee
Vliscostoffen worden door een groeiend aantal Nederlandse quilters als basis gebruikt voor hun quilts. De kleurrijke patronen en repeterende dessins zijn een dankbare basis voor fantasierijke ontwerpen. Met deze quilts is de reis van batikpatronen voorlopig geëindigd. Met een overzicht van authentieke batiks, de ontwikkeling van Vliscostoffen en voorbeelden van quilts biedt het openluchtmuseum een beeld van deze tournee langs drie werelddelen.

Openluchtmuseum Het Hoogeland
Schoolstraat 4
9989 AG Warffum
www.hethoogeland.com