Nederlandse Kostuumvereniging

Voices of fashion. Black couture, beauty & styles

Van 2 april tot en met 15 augustus 2021 presenteert het Centraal Museum Utrecht 'Voices of Fashion'.  De expositie gaat in op de witte blik waarmee decennialang mode is gepresenteerd, gedragen en verzameld. Op basis van jarenlang onderzoek door zwarte, witte en niet-zwarte personen van kleur, moeten we constateren dat de gevolgen van het koloniale verleden tot op de dag van vandaag doorwerken, óók in de modesystemen.


Voices of Fashion neemt u mee in een weinig verteld modeverhaal, met een wervelende vormgeving verzorgd door Afaina de Jong van AFARAI.

Co-curator en Diversity Rules-oprichter Janice Deul: “Black people zijn de ‘Curators of Cool’, wordt regelmatig gezegd, maar dat wordt lang niet altijd erkend of herkend waar het ertoe doet. Dat heeft alles te maken met macht en historie. Daarom ben ik zo blij met deze expo. Het is een viering van black beauty, talent en cultuur, die hopelijk tot nadenken stemt en modellen en ontwerpers de credits geeft die ze verdienen.”

Deelnemende ontwerpers

Voices of Fashion toont werk van onder meer Cross Colours, Louis Vuitton/Virgil Abloh, Moncler x Valentino x Lemlem, Ozwald Boateng, Paco Rabanne, Ikire Jones, Sunny Dolat, Patta, Moncler, Edward Buchanan, Marga Weimans en XULY.Bët, allen voorzien van een persoonlijke stem. Daarnaast zijn designs te zien van jong talent als The New Originals en Thebe Magugu. In totaal worden ruim 100 ontwerpen gepresenteerd van toonaangevende en opkomende namen uit binnen- en buitenland.

Boek

Het Centraal Museum publiceert samen met Serana Angelista en Glamcult een boek bij Voices of Fashion. Deze staat vol met interviews, uniek beeldmateriaal, columns en essays, kortom: bijdragen van inspirerende en toonaangevende personen uit de modewereld.

#voicesoffashion

13 februari -24 mei 2021

Centraal Museum
Agnietenstraat 1, 3512 XA Utrecht
centraalmuseum.nl