Van nostalgie tot lingerie. Ondergoed van de bovenste plank

De tentoonstelling ‘Van Nostalgie tot Lingerie’ Ondergoed van de bovenste plank en lingerie in Museum Veenendaal geeft de ontwikkelingen van de vrouwelijke ondermode weer. Laat u verrassen door de geschiedenis én de nieuwste ontwikkelingen. Ontdek ook de opvallende link tussen de lingerie en de positie van de vrouw in de maatschappij. Wegens succes verlengd t/m zaterdag 19 mei 2018.


In ‘Van Nostalgie tot Lingerie’ wordt teruggeblikt op de Middeleeuwen toen vrouwen met een rijglijf aan liepen. Ook de hoepelrok uit de 16e eeuw, het korset uit de 17e eeuw en de crinoline uit 1850 mogen niet ontbreken in de tijdslijn.

De industrialisatie verandert het beeld van ondermode. In 1860 ontstaat de automatisch aangedreven rondbreimachine, waarmee kousen van wol en later van nylon worden gemaakt. In ‘Van Nostalgie tot Lingerie’ kunt u zo’n industriële machine bewonderen. Deze machine heeft vroeger dienstgedaan in de Hollandia wol- en kousenfabriek.
De kousen moesten omhoog gehouden worden, daarom werd de jarretels aan het einde van de negentiende eeuw ontworpen. Ze komen op de markt in tal van fantasievolle decoratie.
Een selectie ondermode van de Hollandia Tricotage, die al vanaf 1937 gevestigd is aan de Kerkewijk, geeft een mooi beeld van de ondermode vanaf 1937 tot 1978.

Innovatie en luxe lingerie

Het getoonde ondergoed roept gevoelens van nostalgie op. Maar er is ook aandacht voor moderne lingerie met modellen van lingeriezaak Donna. Een bijzondere ontwikkeling die wordt aangestipt is de lingerie die ontworpen is voor vrouwen aan de hand van een medische indicatie. Zo hebben veel vrouwelijke borstkanker patiënten te maken met een borstprothese. Hiervoor is passende lingerie ontwikkeld die we ook graag tonen in ‘Van Nostalgie tot Lingerie’.

Meer dan ondermode

In de tentoonstelling is ook aandacht voor de vrouw en haar rol in de maatschappij, want er is een verrassende link tussen de lingerie en de positie van de vrouw. De komst van de crinoline is een mooi voorbeeld. Het dragen van een crinoline kwam voort uit de gedachte dat de vrouw er zo ‘vrouwelijk’ mogelijk uit mocht zien. Terwijl dit ook een tijdsperiode is waarin preutsheid hoogtij viert.

Museum Veenendaal / Cultuurfabriek Veenendaal
Kees Stipplein 76 – Veenendaal
www.museumveenendaal.nl