‘VAN ALLE KANTEN’, modern en historisch kant in Borne

Het klossen van kant is al een eeuwenoud ambacht. Het kostbare kant was vroeger alleen weggelegd voor de zeer rijken. Zij lieten het o.a. in hun kleding verwerken. In Twente met haar textielverleden wordt de fijne kunst van het kantklossen levend gehouden.


De Hengelose kantkloskring ‘t Kaantklöske’ organiseert vanaf 1 augustus naar aanleiding van haar 30-jarig bestaan in samenwerking met ontwerpgroep Kanteon deze tentoonstelling.
Het Zoutmuseum in het hart van Delden vertelt de bezoeker over de ontdekking van zout in Delden en de rol van zout in ons dagelijks leven. Tegen die achtergrond worden kantkloswerkstukken getoond, die qua onderwerp aan de streek gerelateerd zijn.

In het Bussemakerhuis gelegen in het beschermd dorpsgezicht van Oud Borne zal de nadruk liggen op de historie van antiek kant. Het museum ‘ademt’ gedurende 6 weken ‘Van alle Kanten’! Naast het werk van de twee bovengenoemde organisaties zal er een grote diversiteit aan historisch kant worden tentoongesteld. Verder wordt de tentoonstelling aangevuld met het werk van 2 jonge kunstenaressen die ieder op hun eigen wijze invulling geven aan het thema.
Het 18e-eeuwse fabrikeurshuis vormt een monumentale achtergrond voor deze fraaie vorm van textielkunst.

De tentoonstelling is in beide musea te bezoeken met een gecombineerd entreekaartje voor
€ 6,50 per persoon. Het is mogelijk dit kaartje op verschillende dagen te gebruiken. Voor museumkaarthouders is het bezoek aan beide musea gratis.

Extra activiteiten in het kader van de tentoonstelling.
Deelname alleen na opgave via info@bussemakerhuis.nl of 074-2669636.

Introductiemiddag ‘Kant beleven’ op 4 augustus
Ivanka Sonderman zal als introductie op de lezing van 29 augustus duidelijke voorbeelden bekijken van de soorten klos- en naaldkanten die in de negentiende eeuw zo begeerd waren. Aan de hand van voorbeelden, van destijds modieuze kanten, wordt geprobeerd een beeld te geven van het kantgedrag van onze voorouders. Het bekijken van de door deelnemers meegebrachte kant rondt de middag af.

Tijd en locatie:           14.00 uur
Kosten:                       € 17,50 p.p., incl. bezichtiging van de tentoonstelling en thee/koffie

Lezing ‘Kant verzamelen in de 19de eeuw, een rage’ op 29 augustus
Een doosje gevuld met keurig om karton gewikkelde kantstrookjes, liefdevol en voorzichtig losgetornde kantranden, afgeknipte fragmenten van prachtige volants uit vroegere periodes, roept de vraag op waarom onze overgrootmoeders deze textiele resten uit vervlogen dagen zo zorgvuldig bewaarden. Waarom zijn er zoveel onvervangbare stukken kant uit de zeventiende en achttiende eeuw juist in de negentiende eeuw verknipt en vermaakt tot modeaccessoires?
Samen met Ivanka Sonderman zullen we onderzoeken waarom dit gebeurde en waar de kantverzamelrage in de tweede helft van de negentiende eeuw toe leidde.

Tijd en locatie:           14.00 uur, Ennekerdijk 11, Borne
Kosten:                       € 12,50 p.p., incl. bezichtiging van de tentoonstelling en thee/ koffie
Opgave via info@bussemakerhuis.nl of 074-2669636

Museum Bussemakerhuis, Ennekerdijk 11, 7622 ED Borne
Telefoon: 074-2669636, www.bussemakerhuis.nl
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 13:30-17:00 uur

Zoutmuseum Delden, Langestraat 30, 7491 AG Delden
Telefoon: 074-3764546, e-mail: info@zoutmuseum.nl
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 11:00-17:00 uur, weekend 14:00- 17:00uur