Tweede druk voor Ileen Montijn ‘Tot op de draad’

In mei 2017 kwam het boek 'Tot op de draad, de vele levens van oude kleren' uit, geschreven door historica en publiciste Ileen Montijn. Het boek gaat over "hoe mensen voortdurend in de weer zijn met hun kleren: met doorgeven, uitdelen, repareren, vermaken, verkopen, lenen, koesteren…". En "vooral verbazende verhalen over het gewoonste wat er is: oude kleren, vroeger en nu."


Voor kostuumhistorici is steeds opnieuw verstelde, oude kleding een bron van informatie. Temeer daar juist de veel minder gedragen “feest” kleding vaker bewaard bleef en de tot op de draad versleten stukken in de vuilnisbak belandden. Juist deze stukken vertellen een verhaal over status, vakmanschap, toewijding, sociale omstandigheden, ook het tijdsgewricht waarin de kleding werd gedragen. Soms had een jurk of pak een bijzondere betekenis en werd van generatie op generatie doorgegeven. In de jaren zestig ontdekten hippies de charmes van tweedehands kleding en ook nu is vintage helemaal in. In de loop der tijden verandert de manier waarop men tegen kleding aan kijkt. Ook recycling en kledinginzameling komen aan bod.
Het boek is voorzien van een uitgebreide bronnen- en literatuurlijst.
Het boek is enthousiast ontvangen, kreeg mooie kritieken en is zeker niet alleen voor kostuumgeïnteresseerden de moeite waard. Inmiddels is een tweede druk verschenen.

Op de website van Modemuze verscheen een interessant blog als voorpublicatie van het boek onder de titel ‘Toveren met naald en draad’.

ileenmontijn.nl
ISBN 9789045033792
Uitgeverij Atlas Contact