Nederlandse Kostuumvereniging

The Linen Project

Met The Linen Project willen de initiatiefnemers nieuwe economische, sociale en culturele ecosystemen ontwikkelen en het vitale belang van biodiversiteit aantonen. Samen met ArtEZ Master Fashion Design initieerde Crafts Council Nederland The Linen Project.


Vlas is een gewas dat van oudsher in Nederland verbouwd wordt. Het linnen van de Lage Landen was zeer gewild omdat het kwalitatief tot het beste van de wereld behoorde. Een goed gevulde linnenkast vertegenwoordigde lange tijd een enorm kapitaal.
Binnen The Linen Project wordt onderzocht of het mogelijk is om in Nederland op een duurzame manier de lokale productie van vlas, linnen en (linnen)producten nieuw leven in te blazen. Zo langzamerhand is het wel bekend dat de mode-industrie rigoureus moet veranderen. De huidige marktwerking is vrijwel volledig gericht op economische groei en financieel gewin; producten worden daarbij steeds goedkoper geproduceerd, slechter van kwaliteit en volledig inwisselbaar. Deze realiteit lijkt niet meer te stoppen maar daardoor zijn we de connectie met de oorsprong van de producten die we dagelijks gebruiken én met onszelf kwijtgeraakt.

We zien echter ook een tegenbeweging. (Jonge) Mensen hebben een groeiende belangstelling om verbinding te zoeken met de productieprocessen die ten grondslag liggen aan de producten die ze dagelijks gebruiken en consumeren. De laatste jaren is er een toenemende interesse in kleinschalige, lokale productie, zelfgemaakt, ambachtelijk, traceerbaar, eerlijk, circulair, duurzaam om maar een paar kwaliteiten te noemen.

The Linen Project activeert ‘oude’ kennis, vaardigheden en betekenissen die met vlas- en linnenproductie samenhangen. Hierop worden nieuwe technologieën, nieuwe verbindingen en toepassingsmogelijkheden toegepast, zodat toekomstige productie gebaseerd is en voortbouwt op een herstelde connectie met de mens en natuur.

The Linen Project