Stipwerkdag in Museum Staphorst

Op zaterdag 23 juni 2018 organiseert de Stichting Staphorster Stipwerk in samenwerking met Museum Staphorst de jaarlijkse “Staphorster stipwerkdag”. Op deze dag presenteren diverse stipwerkdrukkers traditioneel en modern stipwerk. Op de Staphorster stipwerkdag kunnen bezoekers aan Museum Staphorst van 10.00 – 16.00 uur traditionele en eigentijdse technieken en producten bekijken en bewonderen. Ook kunnen bezoekers zelf stipwerk drukken, geholpen door de vakmensen.

Een eenvoudig kaartje kost € 2,50 en een zelf meegenomen object bijvoorbeeld een t-shirt, broek of decoratief voorwerp kost € 5,00.
Na het succes van de eerste stipwerkdag in 2016 is een jaarlijkse traditie geboren. Elk jaar wordt er een afwisselend programma geboden zodat bezoekers verrast blijven. Staphorster stipwerk  is een traditionele ambachtelijke druktechniek, die oorspronkelijk vooral werd gebruikt in de Staphorster klederdracht. Mutsjes en kraplappen werden bedrukt  met motiefjes en patronen, samengesteld uit talloze stipjes. Dit gebeurde met behulp van  drukblokken of met kleine, zelf gemaakte stempeltjes.
In de afgelopen 5 jaar is het Staphorster stipwerk weer helemaal opgebloeid. Dit komt o.a. door de vakopleidingen en workshops die worden georganiseerd door de stichting Staphorster Stipwerk en door de talloze eigentijdse toepassingen van het stipwerk wordt een breed publiek bereikt. Dit varieert van kinderen op de basisscholen tot de  modieuze doelgroep in de Parijse modewereld!
In het museum is gelijktijdig een expositie over streeksieraden uit Staphorst te bezichtigen ook hier wordt op deze dag extra aandacht besteed.
De toegangsprijs voor het museum is € 4,00 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen t/m 12 jaar.

www.museumstaphorst.nl