Nederlandse Kostuumvereniging

Steun het project ENCOUNTER#6 – (geborduurde) littekens en hun verhalen

NKV-lid, kunstenaar en kostuumontwerper Joost van Wijmen verzamelt littekens en de intieme verhalen die erachter zitten. De littekens laat hij vervolgens naborduren op zijde. Joost van Wijmen: "Er is inmiddels een kleine verzameling littekens; van kinderen, pubers, volwassenen en ouderen. Ze onthullen kleine en grote persoonlijke verhalen die tegelijkertijd universele thema's blootleggen en bespreekbaar maken, zoals als intimiteit,privacy, kwetsbaarheid, nabijheid, ontmoeten, deelnemen en gezien worden."


Levende collectie
Joost vertelt verder over zijn project: “Deze borduurwerken vormen een levende collectie, die ik binnen het project ENCOUNTER#6 wil laten groeien naar 100 stuks. Voor deze kunstwerken ontwerp ik een mobiel expositiemeubel dat op reis gaat naar bibliotheken, ziekenhuizen en musea. Zoals naar het Elisabeth Twee StedenZiekenhuis in Tilburg, naar Bibliotheek Den Bosch en naar het TextielMuseum in Tilburg. Daarna trekt de expositie verder, in Nederland als ook in de rest van de wereld. De opening van de tentoonstelling is in maart 2019.

Via dit bijzondere project laat ik mensen op een andere manier naar ons (veranderende) lichaam kijken. In ziekenhuizen wordt ENCOUNTER#6 bijvoorbeeld ingezet binnen projecten om de ‘healing environment’ te verbeteren.

Voordekunst

Via de crowdfundingsactie via het crowdfundingsplatform ‘Voordekunst’ zoek ik nieuwe littekens én financiële ondersteuning.
Uw financiële bijdrage wordt gebruikt voor het van het tentoonstellingsmeubel en het borduren van de littekens. Doneren kan al vanaf €15. Bij €500 of meer wordt uw litteken onderdeel van de collectie en gaat mee op reis. Littekens die gedoneerd zijn, worden na afloop van de crowdfundingsactie tijdens een ENCOUNTER-dag ‘opgehaald’ in Utrecht, Rotterdam en Tilburg. Na afloop van de campagne ontvangt u hierover meer informatie.

Bij €1500 of meer haal ik uw litteken persoonlijk op, om die toe te voegen aan de collectie. U ontvangt zelf ook ingelijst exemplaar, als een uniek, met de hand op zijde geborduurd zelfportret thuis!”

Over de maker
Joost van Wijmen is zelfstandig kostuumontwerper, onderzoeker bij het lectoraat Performatieve Maakprocessen en vakdocent aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

“In mijn werk als kostuumontwerper meet ik lichamen op of pas ik kleding aan. Daarbij raak ik anderen aan. Dit intieme moment vormde het uitgangspunt van mijn praktijkgerichte onderzoeksproject ENCOUNTER. Hierin staat de aanraking niet meer ten dienste van een toegepast ontwerpproces, maar is het het beginpunt van een analyse naar de relatie tussen mensen aan de hand van een fysieke ervaring.

www.voordekunst.nl
www.project-encounter.nl
ENCOUNTER op Facebook
ENCOUNTER op Instagram