Klederdrachtmuseum organiseert Staphorstdag en masterclass stipwerk

Het Klederdrachtmuseum presenteert opnieuw 'De Catwalk' met dit keer in de schijnwerpers.......Staphorst! Na de succesvolle catwalkpresentatie met Zeeuwse klederdracht in september jongstleden, organiseert Het Klederdrachtmuseum dit keer op zaterdag 27 januari een Staphorstdag in de Singelkerk in Amsterdam.


In de ochtend kun je deelnemen aan een masterclass Staphorst Stipwerk en in de middag kun je een boeiende cultuurhistorische presentatie met klederdrachtshow bijwonen.

Masterclass Staphorst Stipwerk
Tijd: 10.00 uur – 14.00 uur
Locatie: kerkenraadskamer in de Singelkerk
In de ochtend geeft de, in decoratie verftechnieken gespecialiseerde ambachtsman, Gerard van Oosten een masterclass Staphorst Stipwerk. Gerard is opgegroeid met de Staphorster cultuur. Hij gebruikt deze achtergrond om het traditionele ambacht van Staphorster stipwerk te behouden en verder te ontwikkelen. Kaarten via de website van het museum.

Staphorst op de catwalk.
Tijd: 14.30 uur – 16.00 uur
In de middag geeft Jacco Hooikammer, zelf Staphorster en werkzaam bij het Nederlandse Openluchtmuseum in Arnhem, in de kerkzaal van de Singelkerk op zijn eigen luchtige wijze een presentatie over de klederdracht, de geschiedenis en cultuur van Staphorst. Een groep inwoners uit Staphorst zal daarbij hun kostuums showen op de catwalk in de Singelkerk. Jacco heeft over ieder onderdeel van het kostuum boeiende wetenswaardigheden en gebruiken te vertellen.

Als afsluiting worden een aantal kostuums van Walter van Beirendonck geshowd uit de collectie ‘Why is a raven like a writingdesk?’. Gerard van Oosten heeft stoffen voor deze collectie bedrukt met de Staphorst Stipwerk techniek. Gerard verteld over zijn samenwerking met deze Belgische ontwerper.

Kosten voor de hele dag: € 65,00,- inclusief Masterclass met materialen, koffie/thee, lunch en middagprogramma Staphorst op de catwalk en gratis bezoek aan naar keuze Het Klederdrachtmuseum of de Museumboerderij in Staphorst.).

Kaarten alleen voor het middagprogramma van 27 januari zijn te verkrijgen via de website of op de dag zelf vanaf 14.00 uur aan de kassa in de Singelkerk. Kosten hiervoor zijn € 19,50 inclusief koffie/thee/krentenwegge en een toegangskaart zie hierboven)

Locatie: Singelkerk, Singel 452,  Amsterdam. Tramhalte 1,2,5, Koningsplein