Nederlandse Kostuumvereniging

Spakenburgse Diva’s in het Mondriaanhuis

Het Wilde Oog (bestaande uit de kunstenaars Hans Lemmerman en Inge van Run) portretteert sinds 2000 vrouwen in traditionele Spakenburgse klederdracht. Met deze fotoreeksen en video’s wordt een artistieke laag toegevoegd aan de doorgaans historiserende en toeristische blik rond klederdracht. In deze fototentoonstelling vloeit de wereld van de abstracte kunst van Piet Mondriaan verrassend en speels samen met de karakteristieke klederdracht uit Spakenburg. 


 Corrie, Mengsje en Wijmpje Koelewijn en Hendrikje Kuis vormen sindsdien De Spakenburgse Diva’s en zijn de muzes van Het Wilde Oog. Het viertal heeft de voorbije twintig jaar een knappe maatschappelijke en culturele prestatie geleverd. Zij laten met hun dracht trots zien dat ze in een traditie staan én ze hebben de moed om zich open te stellen voor (hedendaagse) kunst.

Onder het motto ‘kijk wild en denk lenig’ tonen Wilde Ogers Hans en Inge in Spakenburgse Diva’s in het Mondriaanhuis hoe verschillende werelden elkaar versterken: die van de kunst (Mondriaan) en die van volkscultuur (klederdracht uit Spakenburg). Kenmerkend aan de werkwijze van Het Wilde Oog is dat ze visuele vrijheid en speelruimte biedt aan de vrouwen op de gefotografeerde locaties. De kunstenaars voegen lagen toe die ontleend zijn aan uiteenlopende werelden: van sprookjes, stripverhalen tot aan surrealisme.

Streng en speels

Hans en Inge, tot theatermakers opgeleide kunstenaars, zijn in hun regie tegelijkertijd streng en speels. De strengheid wordt bepaald door het kadreren, het formalistisch een compositie maken, zoals Piet Mondriaan dat ook deed. De vrijheid zit in het toestaan van uiteenlopende beeldingrepen. Het Wilde Oog vindt het de kunst om beelden voorbij het verstand te laten glippen. Een spel te spelen met werelden die naast elkaar bestaan. Die op elkaar ingrijpen en met elkaar botsen.

De kenmerkende Spakenburgse dracht past bovendien in de Nederlandse kunsttraditie van geometrische helderheid van bijvoorbeeld Bob Bonies, Marijke de Goey, Ronald de Bloeme én hun meester Piet Mondriaan. Zoals Mondriaan bezig was in zijn kunstonderzoek om de ideale verhoudingen van kleur en lijn te veroveren, zo zoekt Het Wilde Oog in haar regie met klederdrachtvrouwen en architectuur/kunst naar die ideale relatie. In de afgelopen jaren was Het Wilde Oog diverse keren te gast in het Mondriaanhuis om er een fotoreeks te maken met de Spakenburgse Diva’s.

Nieuw perspectief

Het Wilde Oog springt met het oeuvre van Mondriaan vrij om, als jazz-muzikanten. Opeens duikt ‘Piet’ op aan een kade in Middelburg of vóór het huis van architect Hans van Heeswijk op IJburg. Wordt Piet’s werk letterlijk ontkoppeld in landschappen te Soest en Culemborg. Het Wilde Oog creëert met de foto’s en video’s zuurstof voor nieuwe betekenisgeving. Deze tentoonstelling laat zien dat de beelden niet alleen een nieuw perspectief bieden op vrouwen in klederdracht, maar dat ook Piet Mondriaan van een nieuw vergezicht voorzien wordt.

‘Spakenburgse Diva’s’ is te zien van 1 juni (?) t/m 25 oktober 2020. Check toegankelijkheid!

Het Mondriaanhuis
Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort
www.mondriaanhuis.nl