Sieraden zijn hot – 6 exposities

De decadentie en de luxe van de zo tot de verbeelding sprekende periode van de Art Deco komen tot en met 4 maart tot leven in Gemeentemuseum Den Haag. Het zijn de roaring twenties, verpersoonlijkt in de grote modevernieuwer Paul Poiret. Naast mode en toegepaste kunst zijn er ook juwelen te zien. Maar er is meer. Het 100-jarig bestaan viert de bekende juwelier Steltman met de tentoonstelling 'Haagse Chic Steltman, 100 jaar sieraden & zilver'.


‘Haagse Chic’ is te bezoeken tot 18 februari. Meer info vindt u op de website van het Haags Gemeentemuseum.
Sieraden staan ook in andere musea in de spotlights.

CODA MUSEUM Apeldoorn

CODA Museum in Apeldoorn heeft maar liefst 3 exposities over sieraden. Hoewel CODA het sieraad – groot en klein – zonder uitzondering beschouwt als miniatuursculptuur met een eigen, intrinsieke waarde, vallen de sieraden in Big, Bold & Beautiful op door het uitzonderlijke formaat, thematiek of techniek. De Black Eel van beeldend kunstenaar en smid Mallory Weston bijvoorbeeld telt 160 centimeter en weet zich vergezeld van het drie meter lange collier Vergeef ze, ze weten niet wat ze doen van Dinie Besems. Te zien tot 10 december.

Tot 14 januari kunt u een selectie sieraden bewonderen uit de Marzee International Graduate Show van 2016 en 2017. Marzee Graduates @CODA biedt een overzicht van werk van kunstenaars die recent zijn afgestudeerd aan kunstacademies in binnen- en buitenland. Opvallend in deze presentatie is niet alleen het gebruik van gevonden en ‘gewone’ materialen als plastic, textiel en rubber, maar ook de invloed van bijvoorbeeld culturele achtergrond en de zoektocht naar de eigen identiteit zijn zichtbaar in deze tentoonstelling.

Tot 28 januari toont CODA met de tentoonstelling BRON een dwarsdoorsnede van het werk van beeldend kunstenaar en sieraadontwerper Ruudt Peters. BRON geeft een overzicht van Peters’ rebelse sieraden uit het begin van de jaren zeventig tot de meer verdiepende werken gebaseerd op onderzoek naar andere culturen, gebruiken en gewoonten uit een meer recente periode. Zijn werk is tentoongesteld in een bijzondere multimedia-installatie die een uniek beeld geeft van zijn oeuvre.

CODA Museum
Vosselmanstraat 299
7311 CL Apeldoorn
www.coda-apeldoorn.nl

Goud! Uit de collectie Lopez-Suasso

Negentiende-eeuwse horloges van onder andere het beroemde merk Patek Philippe zijn te zien, naast met edelstenen bezette broches en ingenieuze snuifdozen in het Amsterdamse Cromhouthuis. Amsterdam Museum beheert de collectie van Sophia Lopez Suasso.
Sophia Adriana de Bruijn, dochter van een Amsterdamse koopman, trouwt op 7 april 1860 met jonkheer Augustus Pieter Lopez Suasso, telg uit een Portugees-Joodse familie. Op hun vele reizen door Europa koopt het echtpaar niet alleen horloges en juwelen, maar ook bronzen beelden, munten en penningen, boeken en kleding. Ook na het overlijden van Augustus in 1877 gaat Sophia door met verzamelen. Haar vaste leverancier in Amsterdam is juwelier H. Martens op het Rokin.
Bij de tentoonstelling worden activiteiten georganiseerd, waaronder lezingen en taxatiedagen door Martijn Akkerman, bekend als juwelenexpert van Tussen Kunst en Kitsch.

Tot 2 april in Het Cromhouthuis
Herengracht 368
Amsterdam
www.cromhouthuis.nl

SIERADEN – makers & dragers

Met de komende wintertentoonstelling presenteert Museum Volkenkunde in Leiden vanaf 13 december de grootste verzameling sieraden in een Nederlands museum ooit: sieraden uit de museumverzameling aangevuld met hedendaagse sieraden van toonaangevende ontwerpers uit de hele wereld. Behalve ‘hoe mensen zich wereldwijd versieren’, zoomt de tentoonstelling volop in op de makers, maaktechnieken en bijzondere verhalen.

Een uniek onderdeel van de expositie zijn de vijf sieradenontwerpers die zijn uitgenodigd om met een nieuwe blik naar de collectie te kijken. In een speciaal ingericht atelier in de tentoonstelling zullen ze een sieraad maken, geïnspireerd op de museumcollectie. Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag en met een eigengemaakt sieraad naar huis.

Tot 3 juni in Museum Volkenkunde
Steenstraat 1, Leiden
volkenkunde.nl