Sieraden van Marjan en Gerard Unger in Rijksmuseum

Ter nagedachtenis aan Marjan en Gerard Unger presenteert het Rijksmuseum in de afdeling 20ste eeuw t/m 30 april 2019 een kleine tentoonstelling over geometrische sieraden. Deze sieraden maken deel uit van een grote schenking sieraden van het echtpaar. De komende jaren zijn steeds delen uit de schenking van Marjan en Gerard Unger te zien in de afdeling 20ste eeuw om zo het publiek kennis te laten maken met de Nederlandse sieraadkunst.


In 2008 zat ik in de tuin en vroeg ik me ineens af: wat moet ik met al die spullen? Het ligt hier maar. In een flits bedacht ik dat het naar het Rijksmuseum moest, omdat hun sieradencollectie ophield in 1900 en mijn verzameling daar naadloos op zou aansluiten. Er was niet veel dat
ontbrak
(Marjan Unger, Trouw, 21 januari 2018).

Marjan Unger-de Boer (1946-2018) en haar man Gerard Unger (1942-2018) waren jarenlang nauw betrokken bij het Rijksmuseum. Naast een schenking van ruim zevenhonderd sieraden, deelden zij de afgelopen jaren hun kennis over het Nederlandse sieraad uit de twintigste eeuw. Dit resulteerde onder andere in het boek Jewellery Matters, dat Marjan Unger samen met conservator/restaurator Suzanne van Leeuwen schreef. Het Rijksmuseum is hen zeer dankbaar voor hun essentiële bijdrage aan de geschiedenis van het Nederlandse sieraad.

Geometrische sieraden

In de periode 1965-1972 maakte het Nederlandse sieraad een sterke ontwikkeling door. Nieuwe opvattingen over functionaliteit en materiaalgebruik, in combinatie met geometrische basisvormen die ook in de beeldende kunsten en industriële vormgeving tot uiting kwamen, resulteerden in een nieuw idioom. Het Rijksmuseum toont met dertig werken deze trend in het Nederlandse sieraad.

Rijksmuseum
Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam