Nederlandse Kostuumvereniging

Out­si­der­wear Fes­ti­val Am­ster­dam

Outsiderwear is een nieuw project waarin talentvolle outsider kunstenaars samen werken met opkomende en succesvolle mode ontwerpers en kunstenaars. Outsider Kunstenaars zijn vaak een beetje anders. Vaak hebben ze geen kunstopleiding gevolgd en begeven ze zich buiten de mainstream kunstwereld. Het Outsiderwear Festival - 12 maart t/m 25 april 2021 - brengt de wereld van outsider kunstenaar en insider-maker op een prikkelende manier samen.


Het Outsiderwear Festival duurt 6 weken en toont veel creativiteit. Op verschillende locaties in Amsterdam wordt je verrast door tentoonstellingen, shop-in-shops, een activistische fotocampagne, tours en talks. Ze brengen de wereld van outsider kunstenaar en insider-maker op een prikkelende manier samen. Festivallocaties zijn onder andere: Outsider Art Galerie, Hermitage Amsterdam, Patta Store, Galerie Vriend van Bavink en Zeedijk60 zijn bevestigd als officiële festivallocaties. De deelnemers variëren van niche kunstenaars en grote streetwear labels tot onafhankelijke ontwerpers en levenskunstenaars.

Outsider kunstenaars zijn vaak een beetje anders. Vaak hebben ze geen kunstopleiding gevolgd en begeven ze zich buiten de mainstream kunstwereld. Soms hebben ze een verstandelijke of lichamelijke beperking, een psychische kwetsbaarheid of daklozenachtergrond.

Voor de eerste editie van Outsiderwear werken zo’n 40 out- en insiders samen: vaak in duo’s, maar ook in andere samenstellingen. De komende maanden wordt gewerkt aan totaal verschillende projecten: van een performance en een tentoonstelling tot een serie band shirts en een onderbroekenlijn. De collabs zijn te zien én te koop tijdens het multidisciplinaire Outsiderwear Festival dat van 12 maart t/m 25 april 2021 plaats vindt in Amsterdam.

Veel outsiders verdienen het om insiders te worden, en veel insider makers zijn diep van binnen ook een beetje outsiders. Initiatiefnemer Jan Hoek: “De eerste samenwerkingen van Outsiderwear beginnen vorm te krijgen. Het is zo bijzonder om te zien hoe logisch de samenwerking tussen outsider en insider werkt. Ik kijk uit naar een toekomst waarin de grenzen tussen deze twee werelden vervagen.”

OUTSIDERWEAR FESTIVAL AMSTERDAM 
12 maart – 25 april
Presentatie out + insider collabs. Start verkoop collectie. Lancering webshop. Openings feest. Expo’s, tours en talks.
Locaties: Outsider Art Galerie, Hermitage Amsterdam, Super SEXYLAND World, Vriend van Bavink, Patta Store, Galerie Fleur & Wouter, ABCND Store  en Zeedijk 60

outsiderartgalerie.nl
www.cordaan.nl
modemuze.nl