Ontwerpen van Fong Leng in nieuw museum Ruurlo

Op 27 juni werd in Ruurlo een tweede Museum voor Modern Realisme (MORE) geopend. Het is gehuisvest in het van oorsprong middeleeuwse Kasteel Ruurlo. Terwijl in het schitterende Museum MORE in Gorssel werken van bekende Nederlandse magisch realisten als Jan Mankes, Pyke Koch en Raoul Hynckes te zien zijn, focust Ruurlo op het werk van Carel Willink. Een van zijn echtgenotes en zijn muze was de extravagante Mathilde Willink, die zich, gehuld in de creaties van ontwerpster Fong Leng, ontpopt als een levende reclamezuil voor haar man.


De prijzen van Willinks schilderijen werden aangepast aan het prijskaartje van de verschillende couturiers van wie zij kleding droeg. Aanvankelijk waren dat Max Heijmans en Dick Holthaus, vanaf 1971 droeg Mathilde nog voornamelijk ontwerpen van haar vriendin Fong Leng.
Japanse en Chinese prenten vormden een belangrijke inspiratiebron, evenals exotische dieren. Ook Art Nouveau motieven vindt men terug in Fong Lengs creaties.

In de expositie van Carel Willinks werk zijn verschillende ontwerpen van Fong Leng te bewonderen en foto’s van o.a. Paul Huf waarop Mathilde deze draagt, zoals de Gaudi mantel (1974), de Paradijsvogel (1977), Azuri Fiori (1977), de Drakenmantel (1973) en de spectaculaire Luipaardmantel (II) waarin Carel Willink haar ook full size vereeuwigd heeft.

Vordenseweg 2
7261 LZ Ruurlo