Norman Parkinson – Style Icons

Norman Parkinson (1913-1990) behoort tot de grootste fotografen van de twintigste eeuw. Vanaf de jaren dertig ontwikkelde de fotograaf zijn eigen onderscheidende stijl en bouwde in bijna zestig jaar een vernieuwend en omvangrijk oeuvre op. Hij heeft daarmee een belangrijke rol gespeeld bij de transformatie van modefotografie. In Eduard Planting Gallery – Fine Art Photographs te Amsterdam is een tentoonstelling van deze modefotograaf ingericht.


Het werk van Parkinson weerspiegelt de stijlontwikkeling van de vorige eeuw; van het vooroorlogse Engeland, de soberheid van de jaren ’40 en de New Look van Parijs in de vijftiger jaren tot de Swinging Sixties in Londen en de glitter en glamour van de jaren ’70 en ’80.

Norman Parkinson kreeg internationale erkenning voor de baanbrekende aanpak om vrouwelijke modellen uit de statische studio te halen en in de open lucht of op exotische locaties te fotograferen. Door zijn dynamische, spontane en elegante stijl heeft hij voor een groot aantal toonaangevende fashion magazines gefotografeerd, waaronder Harper’s Bazaar, Vogue en Town & Country.

De portret- en modefotograaf heeft talrijke supermodellen, kunstenaars, schrijvers, musici, acteurs en Britse royals voor zijn camera gehad. In 1981 werd hij namens Koningin Elizabeth benoemd tot ‘Commander of the British Empire’ en ook geëerd met een grote overzichtstentoonstelling in de National Portrait Gallery in Londen.

Eduard Planting Gallery – Fine Art Photographs
Eerste Bloemdwarsstraat 2
Amsterdam
www.eduardplanting.com