Nederlandse Kostuumvereniging

VOL! Kostuumpresentatie ‘Middeleeuwse kleding ten voeten uit’ op 8 december

Helaas is de kostuumpresentatie volgeboekt... Van 13 okt. – 6 jan. 2019 vindt in Museum Het Valkhof in Nijmegen een expositie plaats met de titel ‘Ik, Maria van Gelre. De hertogin en haar uitzonderlijke gebedenboek’. Voor deze tentoonstelling maakte re-enactmentgroep ‘Het Woud der Verwachting’ een reconstructie van de houppelande van Maria, hertogin van Gulik en Gelre (1380 - 1429), met bijbehorende onderkleding (cotte en surcotte) en hoofdtooi, zoals afgebeeld in bovengenoemd gebedenboek. Deze kleding is centraal tentoongesteld en voorzien van film en beeldmateriaal n.a.v. het voorafgaand onderzoek en maakproces.


Het onderzoek heeft een schat aan gegevens opgeleverd over dit kostbare, met eekhoornbont gevoerde overkleed en de houppelande in het algemeen als karakteristiek middeleeuws kledingstuk voor zowel mannen als vrouwen. Om deze kennis te delen organiseert ‘Het Woud der Verwachting’ een kostuumpresentatie met diverse sprekers op zaterdag 8 december in de aula van Museum Het Valkhof in Nijmegen, , 6511 TB Nijmegen.

Leden van de Kostuumvereniging zijn van harte uitgenodigd. U kunt zich daarvoor aanmelden vóór 28 november, door uw naam, mailadres en telefoonnummer door te geven aan hetwoudderverwachting@gmail.com. Deelname kost € 5,-, bij de entree van de aula te voldoen. Toegang tot het museum via uw Museumkaart of vooraf (bij voorkeur online) gekocht ticket.

Programma
13:30 uur
: inloop, koffie / thee
14:00 uur: Welkom namens het museum, beknopte toelichting op de expositie
14:10 uur: Lezing over de houppelande en the making of Maria van Gelre’s houppelande (onderzoek en reconstructie) door Rianet Knevel (oud-docent ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Arnhem en lerarenopleiding textielvakken Tilburg)
14:40 uur: Kostuumpresentatie van diverse houppelandes en andere reconstructies van middeleeuwse kostuums door Elvire Trijsburg en Marlies Ursem (Het Woud der Verwachting) beiden actief binnen het atelier van de stichting
15:10 uur: Inleiding over Maria van Gelre en informatie uit het hertogelijk archief betreffende textiel en kleding van de hertogin, door Yvette Driever, conservator Museum Het Valkhof
15:40 uur: Bezoek aan de tentoonstelling

De expositie bevat o.a. ook originele fraai geborduurde paramenten (ca. 1430), die door Maria van Gelre zijn geschonken aan de abdij van Altenberg.

www.museumhetvalkhof.nl   |    Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

www.hetwoudderverwachting.nl