Nederlandse Kostuumvereniging

Huizer broekstukken gezocht!

Niet alleen de Huizer vrouwen tooiden zich in hun typerende streekdracht met sieraden, ook de mannen verfraaiden hun zondagse outfit met een bijzonder accessoire. Hun klepbroeken werden aan de voorzijde gesloten met zogenaamde broekstukken. Voor de daagse dracht waren deze meestal van koper en bij de armelui van hout.
Maar op zondag en bij speciale gelegenheden kwamen alle sierlijke broekstukken van zilver tevoorschijn, niet alleen in Huizen, maar ook in andere havenplaatsen. De Volendammers lieten deze vaak maken van oude munten. In Zeeland waren ze versierd met mooie afbeeldingen. De stukken, die de functie van knopen hadden, verschilden qua grootte.

Uit de Huizer mannendracht van meer dan 100 jaar terug toont het Huizer Museum exemplaren van verfijnd filigrain. Daarvan zou het museum er graag enkele in de permanente collectie opnemen.
Wie (van ouders of grootouders) nog mooie broekstukken van ca. 8 cm. breed in bezit heeft wordt verzocht te overwegen deze, ten behoeve van de Huizer klederdrachtcollectie, aan het museum te schenken of te verkopen.
U kunt contact opnemen met het Huizer Museum, mw Emmy Zitman, tel. 035-5254184 of collectie@huizermuseum.nl.