Hoeden maken in Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed

Het ambacht hoeden maken is officieel geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. Hoeden maken met behulp van verschillende technieken en materialen, zoals vilt, sisal, strostikken en zijden bloemcorsages maken. Het hele proces van ontwerp tot en met laatste keer doorpassen met de klant is deel van het ambacht.


Hoofddeksels werden altijd al door mensen gedragen. In de zeventiende eeuw bestonden aparte gilden voor hoedenmakers. Een hoed maakte lang onderdeel uit van je dagelijkse kostuum. In de loop van de twintigste eeuw verandert dat voor velen. Hoeden zijn nooit helemaal uit het straatbeeld verdwenen en de laatste jaren is er meer aandacht voor hoeden en daarmee voor het ambacht van hoeden maken.

Plaatsing op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland gebeurde dankzij de inspanningen Van hoedenmaakster Berry Rutjes die zich al 25 jaar met dit ambacht  bezig houdt en dit door o.a. workshops, demonstraties, het opleiden van stagiaires, tentoonstellingen en Mad Hatter Tea Partys bekendheid geeft en overdraagt. Voor meer info klik hier.

Berry Rutjes Jr. hoedenontwerper
Hoge Gouwe 71
2801 LC Gouda
Zuid-Holland
Website