Nederlandse Kostuumvereniging

Hirsch & Cie Amsterdam – Haute Couture op het Leidseplein

Van de hand van Historica Femke Knoop verscheen eind december het boek ‘Hirsch & Cie., Amsterdam (1882-1976). Haute Couture op het Leidseplein'. Het is een prachtige uitgave met veel onnoemlijk veel beeldmateriaal. Femke schrijft op haar website over dit boek: "Het Amsterdamse modehuis Hirsch & Cie op het Leidseplein is vooral bekend doordat het haute couture en modeshow in ons land introduceerde en vanwege de luxe stoffen en exclusieve ontwerpen naar Frans voorbeeld die het verkocht.


Hirsch was echter meer dan alleen een modepaleis. Het was een knooppunt van tegenstellingen in de massasamenleving – tussen modern en traditioneel, de familie en het bedrijf, productie en consumptie, personeel en klanten, mannen en vrouwen – die in dit boek kritisch worden onderzocht. Het boek belicht de vele aspecten van het bedrijf, zoals de joodse achtergrond, het rijk geschakeerde personeelsbestand en de gedistingeerde klantenkring, die elkaar ontmoetten in een fraai vormgegeven gebouw.
Vernieuwend is de aandacht voor wat bij Hirsch werd verkocht: exclusieve kleding die vrouwen tot op zekere hoogte kon maken tot wie zij wilden zijn.”

Er zijn verschillende boekbesprekingenn in de pers verschenen. Zo schreef Anne Petterson, (Universiteit Leiden) in HOLLAND Historisch Tijdschrift
Ik geef het maar meteen eerlijk toe: Hirsch & Cie Amsterdam biedt de lezer een prettig leesbaar en gedegen onderzoek naar het chique Amsterdamse modepaleis dat in 1882 haar deuren opende aan het Leidseplein, maar stiekem vind ik aan dit boek de plaatjes het allerleukst.

(…) maar de lezer krijgt wel een compleet en zorgvuldig geconstrueerd beeld van het reilen en zeilen van deze hoofdstedelijke onderneming. Met Hirsch & Cie Amsterdam biedt Knoop dan ook een belangrijke bouwsteen voor de geschiedenis van het winkelleven in Amsterdam en Nederland.

Bianca du Mortier, conservator kostuum Rijksmuseum, laat op Modemuze een kritische noot horen:
(..). het boek is zeker aan te raden vanwege de enorme hoeveelheid gegevens die het bevat. Verwacht geen context of interessant notenapparaat, maar een grote opeenstapeling van feiten. Eigenlijk snakken die nu naar bewerking tot een volwassen boek over de geschiedenis van Hirsch – een instituut dat dit dubbel en dwars verdient!

In het meinummer van het Bulletin verschijnt een boekbespreking van Ileen Montijn.