Nederlandse Kostuumvereniging

Hat Couture | Handboek hoedentechnieken

Marianne Jongkind heeft gedurende haar inmiddels bijna zestigjarige carrière een belangrijk stempel op de Nederlandse hoedenwereld gedrukt. Niet alleen omdat ze in de afgelopen dertig jaar hoeden heeft ontworpen voor een brede reeks aan Nederlandse couturiers zoals Frank Govers, Frans Molenaar, Mart Visser en meest recentelijk Ronald van der Kemp, maar ook omdat vrijwel alle gerenommeerde Nederlandse hoedenontwerpers bij haar op les zijn geweest om de fijne kneepjes van het vak te leren.


Ze wordt dan ook niet voor niets de ‘Grande Dame’ van de Nederlandse hoedenwereld genoemd. Vanaf het moment dat Marianne eind jaren tachtig voor couturier Frank Govers ging werken, is ze begonnen met het aanleggen van werkmappen waarin ze alle schetsen, lapjes stof en foto’s heeft bewaard van de creaties voor de niet-standaard opdrachten die onder haar handen tot stand zijn gekomen.

Na enkele decennia heeft zich zo een aardig archief gevormd. Aan de hand van dit archief heeft Marianne in het afgelopen jaar een selectie gemaakt van enkele van haar favoriete modellen. In haar boek ‘Hat Couture’ beschrijft ze met welke technieken deze tot stand zijn gekomen. Daarnaast geeft ze bij iedere in het boek beschreven hoed aanvullende informatie over het achterliggende idee voor het ontwerp. Alle 22 hoedenprojecten in het handboek worden stap voor stap uitgelegd en zijn rijkelijk voorzien van foto’s. Hierdoor is het geschikt voor alle niveaus – van beginnende tot zeer ervaren hoedenontwerpers. Maar ook voor liefhebbers van hoeden en mode biedt het interessante informatie. Een indruk van het boek vindt u hier.

Hat Couture is beschikbaar in een Nederlands- en een Engelstalige versie en inmiddels verkocht in meer dan 25 landen. Het boek ontvangt over de hele wereld enthousiaste kritieken.
Aantal pagina’s: 208ISBN-nummer: 978-90-830505-0-8, € 59,-
Voor meer informatie over Hat Couture kunt u contact opnemen met Marianne Jongkind via mariannejongkindhoeden@gmail.com