Nederlandse Kostuumvereniging

Godinnen van de Art Nouveau

Het Allard Pierson stelt met twee Duitse partnermusea een tentoonstelling samen over de internationale Art Nouveau. Vloeiende lijnen en florale motieven zijn belangrijke kenmerken van deze stijlbeweging die tussen 1890 en 1910 in heel Europa de toon zette. Minstens zo typerend zijn de beeldschone vrouwen die veelvuldig werden afgebeeld. Te zien direct na de lockdown!


Vaak gaat het om goddelijke verschijningen die werden ontleend aan de Klassieke Oudheid, Byzantijnse iconen, middeleeuwse legenden en eigentijdse muzen.
In de tentoonstelling ‘Godinnen van de art nouveau’ wordt deze fascinatie voor vrouwelijk schoon nader onder de loep genomen en geplaatst in de context van maatschappelijke ontwikkelingen van die tijd. Wat vooral opvalt is dat deze vrouwen met hun weelderige haarlokken en transparante gewaden niet alleen het uiterlijk hadden van een godin, maar ook als godin fungeerden. Bijna altijd stonden ze voor iets dat groter was dan zijzelf en gaven ontwerpen een symbolische betekenis. Vaak belichaamden ze hogere idealen, menselijke gevoelens of tijdloze deugden.

In de tentoonstelling figureren godinnen, maar ook nimfen, engelen en feeën, in juwelen, beeldhouwwerken, tekeningen, tijdschriften, reclamemateriaal en in allerlei soorten siervoorwerpen van zilver, glas of keramiek.

Werken van Alphonse Mucha, Gustav Klimt, Aubrey Beardsley, René Lalique en Henri de Toulouse-Lautrec zijn te zien naast talloze objecten van andere bekende ontwerpers, waarbij ook speciale aandacht is voor vrouwelijke kunstenaars. Fotografie en film maken eveneens deel uit van de expositie. Zo is onder meer een filmregistratie te zien van de revolutionaire Serpentine Dance van Loïe Fuller, de danseres die een grote inspiratiebron was voor de kunstenaars van de art nouveau.

In ‘Godinnen van de art nouveau’ presenteert het Allard Pierson een groot aantal boekbanden, boekillustraties, affiches en feministische literatuur uit de eigen papieren collecties en uit de collecties afkomstig van het Theater Instituut Nederland die door het Allard Pierson worden beheerd. Het overzicht wordt verrijkt met bruiklenen uit talloze Nederlandse musea en particuliere collecties. Veel toegepaste kunst komt bovendien in bruikleen van het Badisches Landesmuseum in Karlsruhe.

De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met het Badisches Landesmuseum in Karlsruhe en het Braunschweigisches Landesmuseum in Braunschweig. ‘Godinnen van de art nouveau’  wordt onder meer mogelijk gemaakt dankzij ondersteuning van het Mondriaan Fonds.

Te zien direct na de lockdown! Kijk op allardpierson.nl voor de nieuwe data!

Allard Pierson
Oude Turfmarkt 127-129
1012 GC Amsterdam
allardpierson.nl