Dutch Design. Kant uit de 20ste eeuw

De expositie ‘Dutch Design' in 't Andere Museum van Oldtimer tot Kant laat hedendaagse kanten zien, die hun oorsprong en inspiratie gevonden hebben in kanten uit vroegere tijden en uit ontwerpen van huidige kunstenaars.


Er is t/m 30 april 2019 kantwerk te bewonderen van Mirjam Schavemaker-Heinsbroek waarin zij zich heeft laten inspireren door Piet Mondriaan. Met haar kantwerk dat geïnspireerd is op M.C. Escher heeft zij in 2014 de tweede prijs gewonnen in een ontwerpwedstrijd die georganiseerd werd door het Textiel Museum in Tilburg. Haar ontwerp werd in het Textiel Lab tevens op stof geprint. Naast werk van Mirjam Schavemaker-Heinsbroek is er ook kantkloswerk geïnspireerd op Escher te zien waarvan de patronen ontworpen zijn door Christa van Schagen.

Aan het eind van de 19de eeuw ontstond de kunststroming Art Nouveau in Europa die duurde van 1890-1910. Als reactie op de voorgaande Neo stijlen en de afkeer van de mechanisering en massaproductie zocht men naar nieuwe wegen. Er kwam een terugkeer naar unieke met de handgemaakte werkstukken. In die tijd was er plaats voor het handwerk van de vrouw. Zo ontstonden prachtige Art Nouveau werkstukken in kant die op deze tentoonstelling te zien zijn.

De periode van de Art Deco van 1910 -1940 bereikte haar hoogtepunt in de jaren twintig. Deze geabstraheerde, sterk op ritme en verhouding gerichte ontwerpen kwamen van een aantal kunstenaars, die zich zowel in Nederland (o.a. in de architectuur: de Amsterdamse school stijl van Berlage), als elders in Europa hiermee bezighielden. Op het gebied van kantklossen doet zich deze ontwikkeling ook voor. In Duitsland: Leni Matthaei en in Nederland Louise de Jager Meezenbroek van Beverwijk. Zij was tekenlerares aan de tekenacademie te Amsterdam en kwam zodoende in contact met Berlage. Zij heeft als eerste de meetkundige principes van Berlage toegepast in haar kantontwerpen. Zij gaf deze kant de naam “een nieuwe Hollandse kant”. Ook aan deze kanten schenkt de tentoonstelling aandacht.

Milanese kanten uit de 17de eeuw hebben Bonny van Bergen geïnspireerd tot het maken van hedendaagse ontwerpen.

Op deze tentoonstelling staat kant centraal, maar het thema Dutch Design zal ook in de andere collecties van het museum te zien zijn.

‘t Andere Museum van Oldtimer tot Kant
Oostersingel 8, 8921 GA Leeuwarden
museumpakhuiskoophandel.nl