Nederlandse Kostuumvereniging

Dracht aan de gracht – Het Klederdrachtmuseum in Amsterdam geopend

Amsterdam is sinds kort weer een museum rijker. Het Klederdrachtmuseum, gevestigd in een zeventiende-eeuws grachtenpand aan de fameuze Herengracht, toont zeven stijlkamers gevuld met een bonte verzameling van de meest bekende Hollandse streekdrachten.


Na de Heineken Experience en de kaaswinkels van Old Amsterdam kunnen toeristen en dagjesmensen zich nu ook vergapen aan dit nieuwe overzicht van ‘Dutch Costume’. Volgens initiatiefneemster Jolanda van den Berg past het nieuwe museum naadloos in het volle, Amsterdamse museumbestand. “Al die toeristen die drie, vier dagen in Amsterdam zijn, willen zoiets toch zien?”, aldus Van den Berg in een interview in Het Parool. Het duurde drie jaar om haar plan voor een klederdrachtmuseum in de hoofdstad via crowdfunding en overheidssubsidie voor starters te realiseren.

Haar doel is een kleurrijk, levendig en fris overzicht van het Nederlandse streekdrachtverleden te laten zien. Dat bovendien ook de Nederlandse bezoekers, jong en oud, kan vertellen over hoe men er vroeger bijliep. Ook benadrukt het museum de belangeloze medewerking van een aantal folkloristische groepen uit onder andere Volendam, Marken, Staphorst, Urk en Bunschoten-Spakenburg, die de kostuums hebben aangekleed.
Een boottrip naar de drukke Volendamse Dijk voor een fotosouvenir lijkt ook niet meer noodzakelijk, aangezien bezoekers zich in de museumkelder in dracht kunnen laten fotograferen. Hiervoor heeft het museum replica’s van Volendammer kostuums laten maken.

Het Klederdrachtmuseum
Herengracht 427
1017 BR Amsterdam
020-84 52 399
www.hetklederdrachtmuseum.nl
Bereikbaar via tram 1, 2 en 5 (halte Koningsplein)