Nederlandse Kostuumvereniging

Dirk Kok publiceert boek over Staphorster streeksieraden

Al sinds 1993 is oud-beheerder van Museum Staphorst, Dirk Kok, bezig met een diepgaand onderzoek naar Staphorster streeksieraden. Vanuit zijn functie was Kok als een spin in het web en ontwikkelde hij zich als een kenner van de lokale klederdracht en tradities. Hij schreef al negen boeken over allerlei aspecten van deze bijzondere Overijsselse gemeente. Dit tiende boek met de titel 'Schitterend verleden' gaat over de karakterisieke Staphorster sieraden, de zilversmeden die ze maakten, maar ook over de kopers. Wat bepaalde hun keus en wat vertelden de sieraden over hun dragers.


De bekendste zilversmid in Staphorst was Freddy Drost die vorig jaar op 86-jarige leeftijd overleed. Zijn werkplaats en gereedschap werd door de gemeente overgenomen. Hij bleef tot 2011 werkzaam en heeft zo’n 2400 zilveren oorijzers gemaakt. Het boek bevat veel nieuwe informatie en mooi beeldmateriaal.
De tentoonstelling in Museum Staphorst die gelijktijdig met de presentatie van het boek werd geopend laat het werk zien van Freddie Dost, Berend Brand en eerdere zilversmeden en toont ook de variëteit van de Staphorster sieraden en ander zilverwerk. Een deel van Dost’s werkplaats is opgesteld.

Het boek (ISBN: 978-90-78914-06-8) kost €29,90 en is te koop via De Haan Boeken en bij Museum Staphorst.

Museum Staphorst
Gemeenteweg 67
Staphorst
www.museumstaphorst.nl