Nederlandse Kostuumvereniging

Blokprintatelier Kashmir Heritage bestaat 10 jaar

Blockprinten is een eeuwenoud ambacht, waarbij men stof en papier bedrukt met houten handgestoken blockprints uit India. Als dochter van beeldend kunstenaar en graficus Dick Cassée, kreeg Nathalie Cassee, eigenaar van Kashmir Heritage, van jongs af aan liefde en begrip voor grafische technieken mee. Als specialist blockprinten bekwaamt Nathalie zich sindsdien steeds verder in dit ambacht bij ateliers in India. Sinds 2008 collectioneert en produceert ze daarnaast uniek ambachtelijk handwerk uit India. Deze zomer bestaat Kashmir Heritage 10 jaar.


Op beurzen en bijvoorbeeld op de NKV-Antiek Textielmarkt verkoopt ze ondermeer houten handgestoken blockprints, blockprinstoffen, handborduurwerk shawls en jassen uit Kashmir (Noord India), gequilte jassen, mooie wollen woonkleden, unieke designer jassen van vintage quilts,
Dankzij samenwerkingsprojecten met ontwerpers en ambachtslieden hier en in India kwam in 2016 een unieke jassenlijn tot stand.
Sinds 2012 is Kashmir Heritage het eerste blockprintatelier van Nederland. Nathalie geeft les in blockprinten en het bedrukken van papier en stoffen. Regelmatig wordt ze als specialist uitgenodigd door diverse nationale musea en ambachtsfestivals, vakverenigingen, modeopleidingen en particuliere groepen om les te geven.

Handgemaakte sits

In 2016-2017 zorgde Nathalie voor de productie van de eerste handgemaakte sits in Nederlandse opdracht in meer dan 250 jaar in India. Het origineel was een 18e-eeuwse sits in particulier bezit. Deze bijzondere handbeschilderde katoen (met natuurlijke verfstoffen), is ooit met de VOC meegekomen en met name in de 17e en 18e eeuw in de mode geweest. Het origineel en de reproductie ervan zijn geëxposeerd in de tentoonstelling ‘Sits, katoen in bloei’ in het Fries Museum (2017).