‘Biezonder hoed’: van nuttige handwerken tot juweeltjes van creativiteit.

'Biezonder Hoed' is Zeeuws voor bijzondere kledingstukken en kleding, maar ook voor ‘bijzonder goed’. Vrijwilligers van museum Het Warenhuis in Axel zijn het museumdepot ingedoken en stelden deze bijzondere expositie samen. Ook particulieren droegen ‘hoed’ hun stofje bij.

U ziet er fraaie originelen van kledingstukken die hier ooit gemaakt en gedragen werden en tientallen jaren, tot wel meer dan honderd jaar, zorgvuldig bewaard zijn gebleven.
Daarnaast ook een heleboel handwerktechnieken, ruim voorzien van voorbeelden en informatie. Daarbij wordt gekeken naar zowel de redenen voor als naar de inhoud van het schoolvak Nuttige Handwerken zoals dat in de 19e eeuw werd ingevoerd.
Uiteraard komt de Land-van-Axelse streekdracht op meerdere manieren aan bod.
Hoe werd ooit de was gedaan, natuurlijk met de bijbehorende attributen en uiteraard ook met toenmalig wasgoed aan de lijn.
Verder besteedt het museum op bijzondere textiele wijze aandacht aan 75 jaar vrijheid. In dit onderwerp komen begrippen als duurzaamheid, creativiteit en hun relatie tot vrijheid op boeiende wijze samen.

Rode draad door de hele expositie heen is het verfraaien, verstellen en verzorgen van textiel in kleding en huishouding. Het woord duurzaamheid werd destijds niet genoemd, het begrip was een vanzelfsprekendheid waar we vandaag nog wijze lessen uit kunnen leren.

Te zien t/m eind februari 2021

HET WARENHUIS