Zomerdag in Volendam

De zomerdag staat altijd in het teken van een streekdracht. Op 15 juni is Volendam aan de beurt. Hotel Spaander was van oudsher een ontmoetingsplaats voor kunstenaars uit de hele wereld. Tijdens hun zoektocht naar traditionele situaties om te schilderen, hadden veel kunstschilders het dorp Volendam al vroeg ontdekt. Zij waren in feite de eerste toeristen in Volendam. Met name de streekdracht intrigeerde en inspireerde velen.


10 uur    15 juni 2019    Hotel Spaander, Volendam 

De website van het hotel geeft meer info: “Leendert Spaander sloot vriendschap met de kunstenaars. Toen Leendert in 1876 trouwde met Aaltje Kout, creëerden zij in hun huis een gelegenheid voor de schilders om te werken. In 1881 kochten Leendert en Aaltje een klein café aan de dijk in Volendam. In die tijd verbleven er al enige buitenlandse kunstschilders in het schilderachtige dorp. Zij maakten van hun café een hotel om zo de schilders de gelegenheid te geven in het dorp te werken, maar ook om een ontmoetingsplaats te vormen voor kunstenaars uit de hele wereld. Kortom: zij wilden er een kunstenaarskolonie van maken zoals die overal in de wereld ontstonden in die tijd.
Schilders van allerlei nationaliteiten bevolkten al snel het hotel. Ieder bracht eigen technieken, specialiteiten en werkwijzen mee. In het hotel vond daarom een geweldige uitwisseling van ideeën plaats waar de schilderijen, die nu nog aan de wanden hangen, van getuigen. In door de Spaanders gebouwde ateliers werden schilderijen geproduceerd van het dorp en zijn bewoners, maar ook voor en van de familie Spaander.”

Er zijn presentaties rondom de Volendammer dracht, over kunstkolonies in Nederland, maar ook hoe deze dracht en andere het beeld van Nederland in het buitenland bepaalde. Het volledige programma staat binnenkort op deze website.

Aanmelden kan vanaf ca. 8 mei, na het verschijnen van het Bulletin.