Winterdag met thema ‘Winter’

10.45 uur    20 januari 2018    Pineta, Elspeterweg 6, Nunspeet 

De Winterdag belooft een winterse aangelegenheid te worden… Thema zal zijn: winterkleding in al zijn facetten. De eerste lezing wordt gegeven door Geeske Kruseman. Zij gebruikt alle mogelijke hulpbronnen, zoals archeologie, kunstgeschiedenis, experimenteel kleermaken en wat al niet meer om onderzoek te doen naar kleding uit de 16de en vroege 17de eeuw.
Sandra Comis, textielarcheoloog, die de tweede lezing verzorgt, is op 23 november 2017 gepromoveerd op haar proefschrift ‘Zeventiende- en achttiende-eeuwse kleding van walvisvaarders opgegraven op Spitsbergen’. Birthe Weijkamp is afgestudeerd aan de VU als Master Museumconservator en gespecialiseerd in kostuumgeschiedenis. Tijdens haar studie heeft ze bijgedragen aan de opstelling ‘Jas aan!’ bij het Rijksmuseum. Voor hetzelfde museum heeft ze de afgelopen jaren meegewerkt aan diverse projecten. Momenteel geeft ze regelmatig lezingen over o.a. modegeschiedenis, vintage en mode in films. Niko Mulder is docent MBO en eindredacteur van Kouwe Drukte, het magazine van schaatsverzamelkring De Poolster. Niko is ook auteur van ‘Acht eeuwen schaatsen in en om Amsterdam’. Hij belicht in ‘Rijgoet’ de schaatskleding door de eeuwen heen. Na de lunch zal Judith van Amelsvoort, junior conservator mode en kostuum van het Amsterdam Museum, ons meenemen in de wereld van mofjes, bont en handschoenen. Els de Baan is Hogeschooldocent mode-en textielgeschiedenis en modejournaliste voor Trouw. Zij houdt een causerie over De Bodywarmer. Tot slot zal Joke van Dijk van Couturage een ‘modeshow’ aan elkaar praten.

Programma
10.00 – 10:45  Ontvangst met koffie of thee
10:45 – 11.00  Welkom en mededelingen door de dagvoorzitter
11.00 – 11.30  Geeske Kruseman: De Hollandse huik, een vergeten kledingstuk uit de Kleine IJstijd
11:30 – 12.00  Sandra Comis: Winterkleding dragen in de zomer?
12.00 – 12.30  Niko Mulder: Rijgoet – de historie van schaatskleding
12:30 – 14:00  Lunch
14:00 – 14:30  Birthe Weijkamp: Onder de mantel van de jas
14:30 – 14.45  Els de Baan: Zonder mouwen in de kou
14:45 – 15:15  Judith van Amelsvoort: Bloedmooie mofjes (en andere winterse accessoires)
15.15 – 16:00  ‘Modeshow’ (zie oproep hieronder)
16:00 – 16:30  Afsluiting met koffie of thee

Modeshow
We zoeken voor de ‘modeshow’ mensen die als model willen figureren en mensen die bijzondere kledingstukken of accessoires mee willen nemen om te laten showen. U kunt dat natuurlijk ook uw zelf doen. De te showen items zijn bij voorkeur uit vervlogen tijden, van een ontwerper, of zelf gemaakt. Wilt u een bijdrage leveren aan deze show? Mail dan een foto van het betreffende kledingstuk en een bijbehorend verhaaltje naar info@couturage.nl, of mail Joke van Dijk dat u als model beschikbaar bent. Ook als u niet aan de ‘show’ mee wilt doen zouden we het leuk vinden wanneer alle deelnemers aan deze dag hun garderobe of collectie eens ‘uitpluizen’ op een bijzonder, mooi, modern of juist zeer gedateerd, grappig, uitzonderlijk kledingstuk of accessoire. Heeft u een mooie sjaal of muts, een gebreide maar gedateerde trui, skischoenen die uit de tijd zijn of iets anders dat opvallend is? Trek het vooral aan of neem het mee.

Locatie, bereikbaarheid en toegankelijkheid
De dag vindt plaats in Zalencentrum De Pineta, Elspeterweg 6, 8071 PA te Nunspeet, telefoon: 0341-260026. Het zalencentrum ligt op 5 minuten lopen vanaf treinstation Nunspeet. Bij De Pineta is voldoende gratis parkeergelegenheid.
Zalencentrum De Pineta is goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke functiebeperking.

Aanmelden
Wilt u deze dag bijwonen, dan kunt u zich opgeven via onderstaand formulier en wel voor maandag 15 januari. De aanmelding gaat op volgorde van binnenkomst. De entree voor de winterdag is € 22,50 voor leden en € 27,50 voor introducés. Het bedrag dient u voor maandag 15 januari over te maken op bankrekening NL98 INGB 0004 444 542 t.n.v. Nederlandse Kostuumvereniging, Amstelveen. Als het inschrijfgeld niet voor 15 januari binnen is, verzoeken we u aan de zaal te betalen. Om administratieve redenen zijn wij in dat geval genoodzaakt € 2,50 extra te berekenen. De betaling alleen geldt niet als opgave: u moet ook het formulier insturen. Bij betaling graag ook uw woonplaats vermelden en de naam van degene voor wie betaald wordt.

In de dagprijs is de lunch inbegrepen. Belangrijke mededeling over de lunch: belangstellenden die zich niet van te voren hebben aangemeld, betalen wel de dagprijs met toeslag, maar kunnen helaas geen aanspraak maken op een lunch. U kunt op de bon uw voorkeur voor een vegetarische lunch aangeven. Afzeggen kan uiterlijk tot 15 januari. Na die datum verplicht opgave tot betalen. Vergeet niet uw Museumkaart mee te nemen.

Ik wil me aanmelden voor deze verenigingsdag


Datum inschrijving


Lid NKV * JaNee

Introducés/lunches

Ik neem een aantal introducés mee (geef a.u.b. aan hoeveel)

Ik wil graag een aantal vegetarische lunch(es) (inclusief uw introducé)


Mijn gegevens

Voornaam (verplicht)

Achternaam (verplicht)

Adres (verplicht)

Postcode (verplicht)

Plaats (verplicht)

Telefoon (verplicht)

E-mail (verplicht)