Nieuws


Workshop Sieraadontwerp met 3D printer

Hoe ziet jouw droomsieraad eruit? En hoe zou je het vinden om jouw idee uit te werken en uit te printen met een professionele 3D printer? Tijdens de workshop Ruw & Rauw, georganiseerd door CODA Museum en CODA FabLab, boetseer je een prachtig ontwerp met digitale klei dat je vervolgens laat maken door een 3D printer. Het uiteindelijke resultaat kun je vervolgens op afspraak ophalen. Lees verder »

Dutch Design. Kant uit de 20ste eeuw

De expositie ‘Dutch Design' in 't Andere Museum van Oldtimer tot Kant laat hedendaagse kanten zien, die hun oorsprong en inspiratie gevonden hebben in kanten uit vroegere tijden en uit ontwerpen van huidige kunstenaars. Lees verder »

‘VAN ALLE KANTEN’, modern en historisch kant in Borne

Het klossen van kant is al een eeuwenoud ambacht. Het kostbare kant was vroeger alleen weggelegd voor de zeer rijken. Zij lieten het o.a. in hun kleding verwerken. In Twente met haar textielverleden wordt de fijne kunst van het kantklossen levend gehouden. Lees verder »

Textiel Factorij nodigt Indiase meester-ambachtslieden uit voor workshops

MEET THE MAKER is onderdeel van de Textiel Factorij. De Textiel Factorij verbindt Nederlandse kunstenaars en vormgevers met Indiase ambachtslieden en laat zien hoe gezamenlijk erfgoed ook nu inspireert en leidt tot nieuwe interpretaties van ambacht. Op uitnodiging van de Textiel Factorij komen vijf Indiase ambachtslieden naar Nederland om hier in masterclasses op 29 en 30 augustus hun kennis te delen. Lees verder »

Wie de schoen past… Schoenen en schoenmakers

Museum Noordwijk presenteert tot 31 december de tentoonstelling 'Wie de schoen past...' die is tot stand is gekomen in samenwerking met de bekende Noordwijkse schoenmaker Kees van den Berg en zijn vrouw Co uit de Dr. Hadriaan van Neslaan 141.Kees komt uit een geslacht van schoenmakers en – verkopers. Al sinds de jaren 60 verzamelen hij en zijn vrouw schoentjes in miniformaat van de hele wereld, daarbij geholpen door familie, vrienden en kennissen. Lees verder »

‘Wrijving’, creaties van schapenwol

Het Kempenmuseum komt deze zomer extra tot bloei met de tentoonstelling Wrijving (t/m 2 sept.)! In de 19e eeuw bevolkten vele kuddes schapen de Kempische heidevelden. Ondertussen zijn zowel de heide als de schapen grotendeels verdwenen. Lees verder »

De Delftse Maskerades 1857-1913: feestelijke historische optochten

In het Delftse Museum Tetar van Elven is tot 28 oktober een tentoonstelling te zien over Studentenmaskerades 1857-1913, met prachtige kostuums. Vanaf 1857 werden in Delft maskerades gehouden: feestelijke optochten met een historisch thema. De eerste maskerades werden georganiseerd ter gelegenheid van het lustrum van de Koninklijke Academie, later in het kader van de lustra van het Delfts Studenten Corps. Lees verder »

‘Moed en overmoed’- het ware verhaal van Mata-Hari, genomineerd

De longlist met tien genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2018 is vandaag, 6 juli 2018, bekendgemaakt. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Op deze lijst staat 'Moed en overmoed', waarin Angela Dekker en Jessica Voeten het verhaal vertellen van Margaretha Geertruida MacLeod-Zelle (1876-1917), die in 1904 man en kind en de benepen Hollandse mores achter zich liet en zich een nieuwe identiteit aanmat: Mata-Hari. Tien jaar lang reisde ze door Europa, bewonderd door de elite om haar gewaagde oriëntaalse dans en haar onweerstaanbare persoonlijkheid. Lees verder »

Adel en Accessoires

Klein maar fijn. Van jong en oud, voor man en vrouw. De barones én de knecht. De speciale rondleiding 'Adel en accessoires'. Kleine voorwerpen, grote verhalen (tot 16 september) verkent verfijnde aanvullingen op de kleding tot op de vierkante centimeter. De kleine en vaak kwetsbare voorwerpen worden doorgaans bewaard op planken en in lades in het depot. Een selectie is deze zomer te zien in de kamers van Slot Zuylen, het voormalig woonhuis van een adellijke familie. Lees verder »

Groeten uit Scheveningen

Van 30 juni t/m 11 november 2018 haalt het Haags Historisch Museum het strand naar de stad met de zomerse familietentoonstelling Groeten uit Scheveningen. Ga mee op reis door de 200-jarige geschiedenis van deze populaire badplaats! Je beleeft een compleet zomers dagje uit op Scheveningen: van een plekje zoeken op het strand tot flaneren op de boulevard. Lees verder »