Nieuws


Bijzondere workshops in het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut, voorheen het Tijdelijk Modemuseum, organiseert workshops op het snijvlak van technologie, design en ambacht. Het instituut representeert een meer integrale benadering van ontwerpen, ook wel aangeduid als de culture of convergence. Het gedeelde werkterrein van de verschillende ontwerpdisciplines, en dan in het bijzonder de rol die innovatie hier kan spelen, is het voornaamste onderwerp. Lees verder »

Twee kantmarkten in België

De Aarschotse kantclub 'De Vlasblomme' organiseert op 16 & 17 september 10- 18 uur hun tweejaarlijkse tentoonstelling onder de titel 'Kant schept een band' met demonstraties en kantmarkt. Locatie: Damiaaninstituut, Pastoor Dergentlaan 220, 3200 Aarschot (B). Info op kantclubdevlasblomme.be Lees verder »

‘Van klos tot kant’ in Museum Het Reghthuys

Vanaf zaterdag 9 september is in museum Het Reghthuys in Giessenburg de tentoonstelling 'Van klos tot kant' te zien. 'De Giessenkanters' exposeren hier un kantwerken. Dit is een groep van meer dan twintig dames die al jaren lang onder leiding van Thea van Houwelingen uit Giessenburg regelmatig bij elkaar komen om het kantklossen goed onder de knie te krijgen en mooie kantwerken te produceren. Lees verder »

Wonderlijk Weefsel – Mystiek in digitale en religieuze kunst

In de tentoonstelling Wonderlijk weefsel (t/m 28 januari 2018 in het Stedelijk Museum Breda) is mystiek de verbindende factor. Het goddelijke van achttiende-eeuwse kazuifels en relieken wordt gespiegeld aan de macht van big data en algoritmes. De barokke stijl van de religieuze kunst heeft in de digitale beeldcultuur een nieuwe gedaante gekregen. De wereld van God en van Google hebben meer met elkaar gemeen dan we denken. Lees verder »

Kerkelijke Pronk 1517 – 2017 in Marker Museum

Het Marker Museum herdenkt dit jaar 500 jaar Reformatie in de expositie ‘Kerkelijke Pronk 1517 – 2017’. Alles wordt letterlijk uit de kast gehaald: de mooiste klederdracht die tijdens kerkelijke hoogtijdagen werd gedragen, bijzondere bijbelse boelen, tegeltableaus en allerlei gebruiksvoorwerpen met religieuze voorstellingen. t/m 31 oktober Marker Museum Kerkbuurt 44-47, 1156 BL Marken Telefoon +31(0)299-601904 (alleen tijdens openingstijden) www.markermuseum.nl Lees verder »

De hoed als verrassende topper

Turbans, fascinators, typische mannen hoeden, baretten en cocktailhats, zomaar een greep uit de hoedencollectie die Museum Lunteren op deze expositie presenteert. Er zijn diverse Prinsjesdag-hoeden van Kamerleden te zien en er zijn meer bijzondere hoeden van onder meer Dutch (top)designers Berry Rutjes, Elisabeth de Meulmeester en Renée Gasé. Lees verder »

Tentoonstelling Quiltersgilde in Alkmaar

Het Quiltersgilde toont voor de 34ste maal ruim 200 quilts in de jaarlijkse Algemene Tentoonstelling van parchwork en quilts, deze keer in de Grote Kerk in Alkmaar van woensdag 6 t/m zondag 10 september 2017. Het programma op zondag staat in het teken van Sunday Schoolhouse: deze dag kunt u deelnemen aan diverse workshops en demonstraties. De openingstijden zijn van woensdag t/m zaterdag van 10.00 […] Lees verder »

Middeleeuws re-enactment in Nijmegen

Op 26 en 27 augustus wordt in Nijmegen voor de elfde keer het jaarlijkse Gebroeders van Limburg Festival gevierd. Dit spectaculaire middeleeuwse festijn draait o.a. om de drie Nijmeegse schilders Paul, Herman en Johan van Limburg die dé grondleggers zijn van de Nederlandse schilderkunst, maar ook om het Hertogdom Gelre, de plek waar zij opgroeiden. Lees verder »

Kennisnetwerk Textiel – Vrouwen van Nu

Vrouwen van Nu heeft in haar lange bestaan op handwerkgebied een schat aan kennis en kunde opgedaan. Handwerktechnieken zoals breien, haken, borduren, weven, vilten, vlechten, kantklossen, frivolité alsook hun deelgebieden hebben weinig geheimen voor de vrouwen in het Kennisnetwerk Textiel van Vrouwen van Nu. Dit jaar zijn vier vrouwen benoemd in het coördinatieteam van het nieuw opgerichte Kennisnetwerk Textiel. Het enthousiasme voor hun taak is […] Lees verder »

POWERMASK – curated by Walter Van Beirendonck

Walter Van Beirendonck is sinds de jaren tachtig gefascineerd door het fenomeen maskers en verwerkt deze in zijn modecollecties. Een masker verandert je identiteit, roept een bepaalde sfeer op en heeft direct impact. Ook kunstenaars als André Breton, Pablo Picasso of zelfs Breughel lieten er zich door inspireren. POWERMASK gaat dieper in op de verschillende facetten van maskers: de link tussen Westerse kunst en Afrikaanse maskers, het supernatuurrijke en de rituelen rond maskers, maskers in mode, maskers als fetisj, en nog veel meer. Van Beirendonck neemt bezoekers in het Wereldmuseum Rotterdam mee naar uiteenlopende werelden waarin het masker een rol speelt. In de tentoonstelling vind je verschillende werken van uiteenlopende kunstenaars, fotografen en modeontwerpers met grote namen als: Viktor & Rolf, Jean Paul Gaultier, Keith Haring en James Ensor. Lees verder »