Nieuws


Vintage kleding en hoedjes aangeboden

Via de Kostuumvereniging wordt vintage kleding aangeboden, waaronder twee hoedjes van voor de Tweede Wereldoorlog, de witte van Metz, de zwarte van de Bonnetterie (klik op de foto rechtsboven voor het label). Verder een japon en rokken die dateren van ca 1960 en een huisgemaakte japon uit het begin van de 20ste eeuw, van katoen met frivolité inzetten. Hij is wel teer: kleine slijtagegaatjes onderaan. Bent u geïnteresseerd, dan kunt u contact opnemen met Eveline Batenburg via eveline.batenburg@gmail.com. Lees verder »

Erelid Ineke Tirion overleden

Op 31 december 2017 is overleden ons zeer gewaardeerde erelid Ineke Tirion-Beijerinck. Zij heeft zich op velerlei manieren ingezet voor de Nederlandse Kostuumvereniging, onder andere rondom de fusie met Het Kantsalet. Zij was voor iedereen een bekende verschijning, ook omdat zij jarenlang op onze dagen de boekenstand bestierde. In het eerstvolgende Bulletin zal een in memoriam over haar worden gepubliceerd. We zullen haar inzet, kennis en aimabele persoonlijkheid enorm missen. Lees verder »

Masterclasses Crafts Council in kader van Europees Erfgoedjaar

Crafts Council Nederland organiseert van 26-28 januari 2018 in het kader van het Europees Erfgoedjaar de tentoonstelling “De Ambachtsman als Ontdekkingsreiziger” in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Naast het bezichtigen van de expositie kun je ook zelf aan de slag. Lees verder »

Modellen èn kledingstukken gezocht voor modeshow op Winterdag 2018!

Het stond al in ons Bulletin van december... Tijdens onze Winterdag op 20 januari as. zal Joke van Dijk van 'Couturage' een modeshow geven, waarbij ze ook de leden uitnodigt daaraan deel te nemen. We zoeken voor de ‘modeshow’ mensen die als model willen figureren en mensen die bijzondere kledingstukken of accessoires mee willen nemen om te laten showen. U kunt dat natuurlijk ook uw zelf doen. Lees verder »

Open dagen Meesteropleiding Coupeur

Meesteropleiding Coupeur biedt sinds 2011 educatie aan een nieuwe generatie moderne ‘bespoke tailors’ voor theater, opera, ballet, film en haute couture. Proef de sfeer tijdens de Open Dagen op 13 januari en 14 april! Lees verder »

OIDFA Lace Event 2018 in Zaandam

Terwijl van 13 tot en met 19 augustus in Brugge het World Lace Congress 2018 plaatsvindt, wordt daaraan voorafgaand van 6 tot en met 11 augustus het OIDFA Lace Event 2018 gehouden in Zaandam. Kantliefhebbers zijn dus komende zomer twee weken onder de pannen! Het programma beslaat cursussen, excursies, de AC-vergaderingen, de Algemene Leden Vergadering, OIDFA diner, exposities en een kantmarkt met inloopworkshops. Lees verder »

Af te halen trouwkostuum uit 1956

Bent u geïnteresseerd in een in prima staat verkerend trouwkostuum uit 1956, dan kunt u dat gratis afhalen op een adres in Amsterdam. Het bestaat uit een gestreepte pantalon en zwarte jas, vervaardigd door Maatkleding v/d Ven & Konigs, Eindhoven, zie ook bijgaande foto’s. Er zijn ook grijze handschoenen bij. De drager was 172 cm lang. U kunt contact opnemen via wim.de.natris@ziggo.nl. Lees verder »

Ambacht in dracht in het Zuiderzeemuseum

De tentoonstelling 'Ambacht in dracht' in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen presenteert een selectie van nieuwe ontwerpen en kunstvoorwerpen geïnspireerd op de sits, welke onderdeel zijn van het researchproject de Textiel Factorij. De expositie is te zien van 15 december 2017 tot en met 6 mei 2018. Lees verder »

Klederdrachtmuseum organiseert Staphorstdag en masterclass stipwerk

Het Klederdrachtmuseum presenteert opnieuw 'De Catwalk' met dit keer in de schijnwerpers.......Staphorst! Na de succesvolle catwalkpresentatie met Zeeuwse klederdracht in september jongstleden, organiseert Het Klederdrachtmuseum dit keer op zaterdag 27 januari een Staphorstdag in de Singelkerk in Amsterdam. Lees verder »

Meedoen met reconstructie van 17e-eeuwse zijden kousen

De meest spectaculaire textielvondsten in Nederland van de laatste jaren werden in 2014 gevonden in een scheepswrak dat rond 1640 gezonken is op de rede van Texel. Wie herinnert zich niet de kleurrijke zijden jurk die enkele maanden te zien was in museum Kaap Skil op Texel. De vondsten uit het wrak ontvingen, terecht, een enorme landelijke, maar ook internationale belangstelling. Lees verder »