Nieuws


Adel en Accessoires

Klein maar fijn. Van jong en oud, voor man en vrouw. De barones én de knecht. De speciale rondleiding 'Adel en accessoires'. Kleine voorwerpen, grote verhalen (tot 16 september) verkent verfijnde aanvullingen op de kleding tot op de vierkante centimeter. De kleine en vaak kwetsbare voorwerpen worden doorgaans bewaard op planken en in lades in het depot. Een selectie is deze zomer te zien in de kamers van Slot Zuylen, het voormalig woonhuis van een adellijke familie. Lees verder »

Groeten uit Scheveningen

Van 30 juni t/m 11 november 2018 haalt het Haags Historisch Museum het strand naar de stad met de zomerse familietentoonstelling Groeten uit Scheveningen. Ga mee op reis door de 200-jarige geschiedenis van deze populaire badplaats! Je beleeft een compleet zomers dagje uit op Scheveningen: van een plekje zoeken op het strand tot flaneren op de boulevard. Lees verder »

Mart Visser – The Take Over

Het Raadhuis van de gemeente Zandvoort is tot en met 1 juli 2018 het exclusieve domein van Mart Visser. Twee maanden lang zwaait de couturier en kunstenaar de scepter in het historische Raadhuis van de badplaats en het naastgelegen Zandvoorts Museum.. Het gemeentebestuur van Zandvoort geeft Mart Visser carte blanche voor 'The Take-over'. Het in classicistische stijl gebouwde gemeentehuis wordt getransformeerd tot een belevenis waar Mart Visser zijn meest recente Haute Couture collectie op verrassende wijze presenteert. Lees verder »

WAX – Een Wereldreis in Patronen

Tot 2 september neemt Openluchtmuseum Het Hoogeland mee op een kleurrijke reis over de wereld en door de tijd: in de tentoonstelling WAX reist de bezoeker van India en Indonesië, naar het Brabantse Helmond en dan weer door naar Afrika om uiteindelijk te eindigen bij moderne Nederlandse quilts. Lees verder »

Dirk Kok publiceert boek over Staphorster streeksieraden

Al sinds 1993 is oud-beheerder van Museum Staphorst, Dirk Kok, bezig met een diepgaand onderzoek naar Staphorster streeksieraden. Vanuit zijn functie was Kok als een spin in het web en ontwikkelde hij zich als een kenner van de lokale klederdracht en tradities. Hij schreef al negen boeken over allerlei aspecten van deze bijzondere Overijsselse gemeente. Dit tiende boek met de titel 'Schitterend verleden' gaat over de karakterisieke Staphorster sieraden, de zilversmeden die ze maakten, maar ook over de kopers. Wat bepaalde hun keus en wat vertelden de sieraden over hun dragers. Lees verder »

Terneuzen eert Mathilde Willink

'Ik ben als de maan. Ik word pas zichbaar als ik door de zon van anderen word beschenen. Ik ben een illusie, opgeroepen door de mensen om mij heen.' Zo omschreef Mathilde Willink, de muze van de schilder Carel Willink, zichzelf. Op 7 juli 2018 zou Mathilde de Doelder, zoals haar meisjesnaam luidde, 80 jaar geworden zijn. Dat wordt met een groep kunstenaars, paradijsvogels, muzikanten, performers, modeontwerpers en Mathilde-fans gevierd in haar geboortestad Terneuzen. Lees verder »

STATE OF FASHION / Searching for the new luxury

Het internationale mode-event 'State of Fashion' werd op 1 juni jl feestelijk geopend in de Melkfabriek aan de Nieuwe Kade te Arnhem. Het event duurt maar liefst 7 weken tot 22 juli. State of Fashion richt zich volledig op duurzame mode. Onder de titel 'Searching for the new luxury' zijn een grote tentoonstelling en vele events te zien en te beleven. De oude fabriek vormt het decor voor een vijftigtal innovatieve projecten die de modewereld beogen te veranderen. Ook zijn er rondleidingen, debatavonden en kledingruilbeurzen. Lees verder »

Masterclass Goudborduren

FASHIONCLASH bestaat dit jaar tien jaar. De jubileumeditie van dit internationale en interdisciplinaire modefestival heeft als thema 'Fashion My Religion'. Aansluitend op het thema is er dit jaar de bijzondere collectie van kazuifels en koorkappen uit Sint Servaaskerk te zien in het Bonefantenmuseum. Sommigen dateren al uit de achttiende eeuw en zijn versierd met adembenemend goudborduurwerk. Naar aanleiding hiervan organiseert Crafts Council Nederland een tweedaagse Meet the master, geïnspireerd op het goudborduren met meesterborduurster Monique van Munster. Lees verder »

Koorkappen en designs FASHION CLASH in Bonnefantenmuseum

De basiliek van Sint Servaas is in het bezit van een aantal zeer fraaie 18e -eeuwse koorkappen vervaardigd van rijke stoffen, bewerkt met de kostbaarste materialen en vaak voorzien van prachtig borduurwerk waarop religieuze voorstellingen zijn afgebeeld. Deze historische koorkappen vormden voor FASHIONCLASH het uitgangspunt voor het Koorkappenproject. Lees verder »

FASHION CLASH 2018

Fashion My Religion! is het thema van de 10e jubileumeditie van het internationale, interdisciplinaire FASHIONCLASH Festival 2018 dat zal plaatsvinden op 15-16-17 juni 2018 op diverse locaties in Maastricht. Middels modeshows van meer dan 150 veelbelovende lokale, nationale en internationale ontwerpers - waaronder de MAFAD-afstudeerklas en het CLASH Project - maar ook via een ‘pelgrimstocht’ oftewel The Route, speelt het festival gedurfd in op één van de meest actuele thema’s van het moment: religie. En dan met name de relatie van geloof tot geslacht, haardracht of bijvoorbeeld kledij. Lees verder »