Nederlandse Kostuumvereniging

Nieuws


Geborduurde littekens – gestolde getuigenissen

De afgelopen jaren verzamelde designer/ kostuumontwerper Joost van Wijmen littekens en de intieme verhalen die erachter zitten. De littekens liet hij vervolgens naborduren op zijde. De verzameling is onder de naam ENCOUNTER#6 in september en oktober 2019 te zien in  het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, het Jeroen Bosch Ziekenhuis en in het TextielMuseum Tilburg.  Lees verder »

A Photographic Intervention by Jan Hoek, Duran Lantink & SistaazHood

In aanloop naar Pride Amsterdam heeft Tassenmuseum Amsterdam kunstenaar en fotograaf Jan Hoek uitgenodigd om het mode- en fotografieproject Sistaaz of the Castle te tonen, het samenwerkingsproject van Jan Hoek, modeontwerper Duran Lantink en SistaazHood. Lees verder »

‘Fashion Cities Africa’ in Afrika Museum

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Lees verder »

#Modegek – ingesnoerd of ongebonden?

De tentoonstelling #Modegek belicht tot 1 december in vogelvlucht 150 jaar westerse modegeschiedenis en geeft een overzicht van de trends in de mode van 1850 tot nu. Geen extravagante haute couture, maar wel kleding en accessoires uit de eigen collectie. Lees verder »

Saya en koto – lagen van stof en van tijd

In Imagine IC Amsterdam is de nieuwe mode tentoonstelling 'Saya en koto - lagen van stof en van tijd' te zien. Deze drachten uit het Caraïbisch gebied vertellen iets over familiegeschiedenissen. Sommige rokken en bijbehorende kledingstukken worden al generaties lang doorgegeven en zijn met hun eigenaren de oceaan overgestoken. Lees verder »

‘Grafiek in linnen’ – Antiek boerenlinnengoed tot kunst verheven

Antiek handgeweven boerenlinnen werd vroeger gebruikt als beddengoed; de “rollen’ lagen in het kabinet te wachten… Dit is het materiaal waarmee Els Lemkes werkt, en tevens haar inspiratiebron. Vanaf 29 juni in Het Leids Wevershuis. Lees verder »

Amerikaanse schrijft scriptie over de nationale feestrok

Al vanaf haar twaalfde jaar verdiepte Charlotte Somerville zich al in modegeschiedenis. In 2018-19 koos zij de de nationale feestrok als onderzoeksonderwerp voor haar afstudeerscriptie op het Hampshire College in in Amherst, Massachusetts. Lees verder »

Out of Asia: 2000 years of fascination with Eastern textiles

Het Textile Research Centre in Leiden organiseert vanaf 1 juli een tentoonstelling over de invloed van Azië op textiel en mode in Europa en het Midden-Oosten. Te zien zijn zowel burgerkleding als streekdracht, gemaakt van stoffen uit Azië of die door Aziatische of orientaalse vormen beïnvloed zijn. Ook zijn er van 13-19 juli lezingen en workshops over dit thema. Lees verder »

‘Pracht en Praal’ in het Klompenmuseum

Het Internationaal Klompenmuseum waant zich tot 1 november in de ‘Gouden Eeuw’ en sluit aan bij het landelijke themajaar ‘Rembrandt’. Lees verder »

100 jaar Bauhaus en textiel

In meerdere musea wordt aandacht besteed aan het feit dat 100 jaar geleden Bauhaus werd opgericht, een vooruitstrevende school voor ontwerpers, kunstenaars en architecten. De moderne en idealistische ontwerpopvattingen van de opleiding laten hun sporen ook in de Nederlandse textielvormgeving na. Lees verder »