Nieuws


’10’ (2) ‘Technieken die stoffen bewerken en verwerken’ in Kantfabriek Horst

Ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van Museum De Kantfabriek in Horst zijn er gedurende 2019 verschillende tentoonstellingen te zien. Deze tweede expositie (19 mei t/m 25 augustus) toont, naast bijzondere stukken uit het rijke depot, ook een variëteit aan technieken, waarbij borduren, quilten en het maken van kleding als ambacht én vak centraal staan. Lees verder »

3 en 4 mei: Bas Kosters houdt Studio Sale!

Bas Kosters houdt grote schoonmaak! Liefhebbers van het kleurrijke werk van designer Bas Kosters kunnen op 3 en 4 mei van 12.00 - 20.00 uur terecht in het World Fashion Centre waar een grote collectie exclusieve items verkocht zal worden. Een greep: Clothing, Samples, Dolls, Accessories, Buttons, Shoes, Showstyling, Books, Props, Mannequins, Materials, Vintage Clothes. Lees verder »

Guda Koster solo in Stedelijk Museum Vianen

Onder de titel 'Vals plat' exposeert Guda Koster van 28 mei t/m 1 september in Stedelijk Museum Vianen. Guda Koster maakt installaties, sculpturen en foto's waarin kleding een belangrijke rol speelt. Zij belicht niet de functionele kant van kleding, maar de booschap die ervan uitgaat. Kleding weerspiegelt vooral identiteit en sociale status, maar kleding kan ook gezien worden als beeldende kunstvorm die uitdrukking geeft aan de manier waarop we onszelf zien en aan welke relatie we hebben met de ons omringende wereld. Guda wordt geïnspireerd door het dagelijks leven, maar overdrijft het of geeft er een humoristische twist aan. Lees verder »

Sigrid Ivo van Tassenmuseum naar Stadsmuseum Almelo

Het Stadsmuseum Almelo is blij met zijn nieuwe directeur Sigrid Ivo (57), nu Riet Strijker na vele jaren per 1 juli 2019 vertrekt. Sigrid is kunsthistoricus, was directeur van het Tassenmuseum in Amsterdam en deed daar een schat aan ervaring op. Zij noemt het Almelose museum een juweeltje, dat door voorgangster Riet Strijker flink is uitgebouwd. Lees verder »

‘Bags in Bloom’ – Tassenmuseum haalt de natuur in huis

Met de expositie Bags in Bloom haalt het Amsterdamse Tassenmuseum de natuur letterlijk en figuurlijk naar binnen. Van veldbloem tot gecultiveerde bloem, van vergezicht tot landschap. Van exotische bladsoort tot klassiek bloemstilleven. Van delicaat geborduurde dijzakken tot overladen petit point tassen. Van gros point techniek tot abstracte botanische patronen. Van de ‘Cherry Blossom’ bowling bag van Louis Vuitton x Takashi Murakami tot een feeëriek geïllustreerde Prada x James Jean tas. Lees verder »

Erik Frenken ontvangt Cultuurfonds Mode Stipendium

De nieuwe vaandeldrager van Dutch Fashion is Erik Frenken."Voor het talent, het lef, het keer op keer doorpakken, en geloof dat deze persoon het verdient een internationale fashioncarrière verder op te bouwen." De commissie van het Cultuurfonds Mode Stipendium roemt het doorzettingsvermogen en de langetermijnvisie van de negende ontvanger. Lees verder »

Studenten Meesteropleiding Coupeur maken kostuums voor Nationale Opera & Ballet Amsterdam

Eerstejaars leerlingen van de Meesteropleiding Coupeur hebben een productieproject voor de Nationale Opera & Ballet gerealiseerd. In een korte tijd zijn 40 kostuums gemaakt voor de nieuwe productie AUS LICHT. Een selectie van unieke scenes uit deze KARLHEINZ STOCKHAUSEN cyclus van zeven opera’s. Lees verder »

Antieke tasjes aangeboden

Via de kostuumvereniging worden twee antieke tasjes en een paar gehaakte handschoenen aangeboden. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met contact@kostuumvereniging.nl. Lees verder »

De Pracht van onze Klederdracht – nieuw boek over de dracht van Spakenburg

Dit boek laat zien hoe de Spakenburger vrouwen, ondanks hun kleding, midden in het leven staan. Ze rijden auto, gebruiken een computer en bellen met een mobieltje. Dit boek is een eerbetoon aan de laatste vrouwen in dracht. Klederdrachtkenner Bort Zwaan (76) en fotograaf Jeffrey van den Dikkenberg (21) tekenen voor de productie van dit boek. Er zijn nog maar 130 vrouwen die de Spakenburger dracht nog dagelijks dragen. Hoog tijd om die voor eens en altijd voor het nageslacht vast te leggen. Lees verder »

Blockprint kroontje voor Koningsdag

Amersfoort stond bekend om zijn textielnijverheid. Hier werd in de 17e eeuw ook de eerste katoendrukkerij van Nederland gevestigd. Men bedrukte op Indiase wijze en met gebruikmaking van natuurlijke verfstoffen katoen stoffen. Het oude ambacht wordt in Amersfoort in ere hersteld door Kashmir Heritage. Lees verder »