Nieuws


Truus de Kanter en Joke van Egten exposeren in ResTSpect

Deze duo-expositie met werken van Joke van Egten en Truus de Kanter werd geopend op zondag 3 februari in Galerie de Roos in Tilburg en is ieder weekend te bezoeken t/m zondag 27 februari. De titel verwijst naar het uitgangspunt van deze tentoonstelling. Wat van textielresten overbleef, bood nieuwe kansen voor een creatief tweede leven. Zowel Joke van Egten als Truus de Kanter hebben op bijzondere wijze vorm gegeven aan deze transformatie. De gebruikte stoffen zijn omgewerkt tot fraaie wandkleden. Lees verder »

Nieuw: Pronck en Prael. Hoe Indiase sits het Nederlandse leven veranderde

In Museum Spakenburg werd op 30 januari 2019 het eerste exemplaar van het boek Pronck & Prael uitgereikt door de schrijfster Winnifred de Vos. De ondertitel luidt 'Sits in Holland. Hoe Indiase sits het Nederlandse leven veranderde'. De uitreiking vond plaats na een woord van welkom door Adriaantje de Jong van het museum. Het boek over historische klederdrachtstoffen is vanaf heden voor € 29,95 te koop. Het boek kwam tot stand mede dankzij een financiële bijdrage van Het Fonds van de Nederlandse Kostuumvereniging Lees verder »

Te koop van privéverzamelaar 2

Antje Polanz heeft jarenlang met grote passie kostuums en accessoires verzameld, waarbij zij een voorkeur had voor 'vroege' objecten uit de 17de tot begin 19de eeuw. Onlangs plaatsten we een bericht waarin zij verschillende accessoires te koop aanbood. Zij biedt nu opnieuw een aantal interessante items aan. U kunt contact met haar opnemen via contact@kostuumvereniging.nl. Lees verder »

Sieraden van Marjan en Gerard Unger in Rijksmuseum

Ter nagedachtenis aan Marjan en Gerard Unger presenteert het Rijksmuseum in de afdeling 20ste eeuw t/m 30 april 2019 een kleine tentoonstelling over geometrische sieraden. Deze sieraden maken deel uit van een grote schenking sieraden van het echtpaar. De komende jaren zijn steeds delen uit de schenking van Marjan en Gerard Unger te zien in de afdeling 20ste eeuw om zo het publiek kennis te laten maken met de Nederlandse sieraadkunst. Lees verder »

Streekdracht in de hoofdrol in Harderwijk

Op 26 januari 2019 openen in Stadsmuseum Harderwijk drie tentoonstellingen waarin streekdracht de hoofdrol vervult: ‘Prachtdracht. Streekdracht uit Hierden’ met textiel en werk van kunstenaars die werkzaam waren op de Noord-Veluwe, ‘Maandag Wasdag’ met schilderkunst van Rolina Nell en Jong gekleed, oud gedaan. Hierin wordt aandacht besteed aan de verschillende kledingvormen, gebruiken en rituelen rondom de voormalige Zuiderzee. Lees verder »

TEXTIEL FESTIVAL 2020 in Leiden

Van woensdag 13 t/m zaterdag 16 mei 2020 organiseert STIDOC (Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum) voor de 6e keer het Textiel Festival in Leiden. In STIDOC zijn de 7 textielverenigingen in Nederland (in totaal ca. 17.000 leden) en Museum de Kantfabriek vertegenwoordigd. Het Textiel Festival heeft als festivalhart de Pieterskerk die ruim 3500m2 biedt voor exposities van textielkunstenaars, top-amateurs, en (inter) nationale studenten, die werken rond het thema van het festival. het is hèt ijfjaarlijks podium voor textielkunst, textieltechnieken en -experiment. Lees verder »

Te koop van privéverzamelaar

Antje Polanz heeft jarenlang met grote passie kostuums en accessoires verzameld, waarbij zij een voorkeur had voor 'vroege' objecten uit de 17de tot begin 19de eeuw. Zij biedt nu een aantal interessante items aan. U kunt contact met haar opnemen via contact@kostuumvereniging.nl. Lees verder »

Deel 4 van ‘Community Dressing’ online: Urk

Deel 4 van 'Community dressing' staat online, de documentaire serie die Theodorus Johannes (Thijs Adriaans) maakte over streekdrachten en (gender)identiteit, onder anderen gesponsord door de Kostuumvereniging. In 2013 stierf op Urk de laatst overgebleven draagster van de authentieke streekdracht, er is niemand meer die deze dracht dagelijks draagt. Wat gebeurt er met een streekdracht als deze geen authentieke dragers meer heeft? Lees verder »

Kashmir Heritage opent blockprintatelier in Amersfoort

Vanaf het nieuwe jaar (1 februari a.s.) zit Nathalie Cassée (Kashmir Heritage) voorlopig met haar blockprintatelier en studio op een centrale, nieuwe locatie in Amersfoort. Vanaf eind januari 2019 bent u welkom op afspraak. Behalve les in blockprinten, kunt u ook afdrukmaterialen of mooi ambachtelijk gemaakt textiel uit India komen bekijken en kopen. Lees verder »

Steun het project ENCOUNTER#6 – (geborduurde) littekens en hun verhalen

NKV-lid, kunstenaar en kostuumontwerper Joost van Wijmen verzamelt littekens en de intieme verhalen die erachter zitten. De littekens laat hij vervolgens naborduren op zijde. Joost van Wijmen: "Er is inmiddels een kleine verzameling littekens; van kinderen, pubers, volwassenen en ouderen. Ze onthullen kleine en grote persoonlijke verhalen die tegelijkertijd universele thema's blootleggen en bespreekbaar maken, zoals als intimiteit,privacy, kwetsbaarheid, nabijheid, ontmoeten, deelnemen en gezien worden." Lees verder »