Nieuws


Textieldag 10 juni n.a.v. sluiting restauratieatelier OLV Abdij Oosterhout

Zaterdag 10 juni (helaas gelijktijdig met de zomerdag in Leeuwarden van de Kostuumvereniging) is er in de Onze Lieve Vrouwe Abdij in Oosterhout aandacht voor textiel in de vorm van informatie, tentoonstelling en verkoop (markt). Aanleiding vormt een grote opruimactie in verband met de sluiting van het restauratieatelier aldaar (waar met name grote gobelins werden gerestaureerd) en de afslanking van het paramentenatelier (liturgisch naaiwerk). Ook de weefzolder bleek aan opruiming toe. Lees verder »

Kostuumvereniging op Radio 2!

Bij Bureau Kijk in de Vegte, een Willem Wever-achtig programma op Radio 2, iedere zondag van 12-14 uur, lag al een tijdje een vraag op de plank die ze niet voldoende kregen beantwoord: wat is de oorsprong van de bodywarmer? En als die vooral voor de kou is bedoeld, waarom zitten er dan geen mouwen in, omdat je armen toch het eerst koud worden. Ze […] Lees verder »

Handwerk Happening in Zeeuws Museum

Tijdens ons symposium in oktober 2016 presenteerde Karina Leijnse van het Zeeuws Museum in Middelburg het meerjarenproject HANDWERK, waarbij het museum ontwerpers en vakopleidingen uitnodigt om aan de slag te gaan met ambachtelijke technieken. De meest gespecialiseerde ambachtslieden dragen zorg voor de kennisoverdracht om zo een nieuwe generatie te inspireren tot hedendaagse toepassingsmogelijkheden. Zo leerde de Middelburgse mevrouw Vos (91) is, als een van de […] Lees verder »

Middeleeuws re-enactment op Kasteel Ammersoyen

Tijdens de Pinksterdagen op 4 en 5 juni 2017 van 11-17 uur bruist kasteel Ammersoyen van de activiteiten. Het kasteel is weer bewoond zoals in de middeleeuwen. Twee dagen lang logeert de hertog van Gelre met zijn hele hofhouding in het Gelderse kasteel. Het jaar 1400 komt weer tot leven en zowel binnen als buiten is veel te beleven. Het evenement ‘Middeleeuws bewoond’ wordt dit jaar voor de derde […] Lees verder »

Bed en bad, tafel en vaat. Linnengoed vanaf 1700

Linnengoed, we slapen eronder, het ligt op de eettafel en we drogen er onszelf en de vaat mee af. Alle dagen. Maar dat linnengoed niet alledaags hoeft te zijn, kunt u tijdens de expositie LinnenGoed ervaren. In de expositie die vanaf 27 mei in de Aaltense Musea te bezichtigen is staat het linnenkabinet als symbool voor het vroegere linnenkabinet in de Achterhoek centraal. Rondom het […] Lees verder »

Boek Zeeuwse sieraden herdrukt

Wegens groot succes van de eerste twee drukken van het boek “Van de goudsmid” is vanaf 9 mei de derde herziene druk verkrijgbaar. Het nieuwe boek is uitgebreid met 99 nieuwe foto’s, een nieuw hoofdstuk over de punthaak en aanvullingen in de tekst van diverse hoofdstukken. Het boek telt 32 pagina’s meer. Het boek is te koop bij: Juwelier Minderhoud Arnemuiden Westdijkstraat 27 4341 EH […] Lees verder »

Eef Bosch-van de Kolk prijs toegekend aan mode- en kostuumplatform Modemuze

Op 10 juni ontvangt Modemuze in Leeuwarden de ‘Eef Bosch-van de Kolkprijs voor streekdrachten’. Een verrassende keuze wellicht, voor een online en offline platform voor mode- en kostuumgeschiedenis. De jury waardeert Modemuze om de vanzelfsprekende wijze waarop zij de Nederlandse streekdrachten opneemt in het grote verhaal van onze vestimentaire geschiedenis. Streekdrachten worden door Modemuze gepresenteerd in een context van mode en kostuum en daarmee aantrekkelijk gemaakt voor nieuwe doelgroepen. Het is de zesde keer dat de onderscheiding wordt uitgereikt, de eerste keer aan de eerste voorzitter van de stichting en naamgeefster van de prijs niet meegerekend. Lees verder »

Textielweekend 27-28 mei op Verhildersum

Op 27 en 28 mei 2017 wordt op Landgoed Verhildersum in Leens een Textielweekend georganiseerd onder de titel ‘Wonen & leven met textiel’. Tijdens dit weekend staat textiel centraal, van woontextiel tot kleding, maar ook handwerktechnieken, lifestyle en styling. Van historisch textiel tot de nieuwste mode. Om te zien, te ervaren, te leren, te voelen en te kopen. Een inspirerend weekend waar enthousiaste mensen laten […] Lees verder »

Rijswijk Textiel Biënnale 2017

Van 16 mei t/m 24 september 2017 vindt de vijfde Rijswijk Textiel Biënnale plaats. Vierentwintig internationale kunstenaars tonen beeldende kunst van textiel. Beproefde textiele technieken als weven, breien en borduren, gecombineerd met fotografie en digitale procedés worden ingezet om maatschappelijke en politieke, maar ook persoonlijke thema’s uit te dragen. Krachtige boodschappen over onder meer onderdrukking, terrorisme, ouderdom en gender worden verpakt in zacht textiel. Kunst […] Lees verder »

De Romanovs herleven in de Hermitage Amsterdam

Sint Petersburg was rond 1900 een bruisende stad: drukke straten, volle paardentrams en prachtige gebouwen met mooie winkels. Vooral in de Passage, waar de meer draagkrachtigen flaneerden en hun inkopen deden bij zaken met mooi glaswerk en keramiek, sieraden, wandversiering en fraaie kleding. De winkelpassage van Sint Petersburg diende tot inspiratie voor de tentoonstelling 1917, Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie. De grote […] Lees verder »