Nieuws


Mooie samenwerking tussen Modemuze en Volkskrant

Modemuze zet samen met de Volkskrant de modegeschiedenis op een bijzondere manier op de kaart. In de serie ‘Voorlopers’ in de zaterdageditie van de Volkskrant bespreekt journalist Wieteke van Zeil een opvallend modedetail van een outfit gedragen door een (wereldwijd) bekend persoon. In samenwerking met Modemuze duikt zij voor de zomerserie 2017 het depot in samen met conservator Annemarie den Dekker (Amsterdam Museum). Daar bespreken […] Lees verder »

Tweede druk voor Ileen Montijn ‘Tot op de draad’

In mei 2017 kwam het boek 'Tot op de draad, de vele levens van oude kleren' uit, geschreven door historica en publiciste Ileen Montijn. Het boek gaat over "hoe mensen voortdurend in de weer zijn met hun kleren: met doorgeven, uitdelen, repareren, vermaken, verkopen, lenen, koesteren…". En "vooral verbazende verhalen over het gewoonste wat er is: oude kleren, vroeger en nu." Lees verder »

Ontwerpen van Fong Leng in nieuw museum Ruurlo

Op 27 juni werd in Ruurlo een tweede Museum voor Modern Realisme (MORE) geopend. Het is gehuisvest in het van oorsprong middeleeuwse Kasteel Ruurlo. Terwijl in het schitterende Museum MORE in Gorssel werken van bekende Nederlandse magisch realisten als Jan Mankes, Pyke Koch en Raoul Hynckes te zien zijn, focust Ruurlo op het werk van Carel Willink. Een van zijn echtgenotes en zijn muze was de extravagante Mathilde Willink, die zich, gehuld in de creaties van ontwerpster Fong Leng, ontpopt als een levende reclamezuil voor haar man. Lees verder »

Diamanten ring en schoentje Maria Tesselschade opgegraven

Voor het eerst krijgt de Nederlandse dichteres en graveerster Maria Tesselschade Roemers Visscher (1594-1649) een gezicht. Hoe ze eruit zag is niet bekend. Maar sinds een archeologische vondst in de belangrijkste winkelstraat van Alkmaar, weten we wél hoe enkele van haar persoonlijke eigendommen eruit hebben gezien. In samenwerking met Erfgoed Alkmaar organiseert Stedelijk Museum Alkmaar van 15 juli tot en met 29 oktober een intieme tentoonstelling over Maria Tesselschade en de vondsten. Lees verder »

Klederdracht in een modern jasje

Op de Kunstzolder van Museum Warsenhoeck is t/m 27 september de expositie ‘Klederdracht in een modern jasje’ van Anouk Hoogeveen uit Meppel te zien. De expositie biedt een uitgebreid overzicht van de kledingstukken die ze ontworpen heeft voor de show Staphorst op de catwalk in de jaren 2011, 2012, 2013, 2015 en 2017, aangevuld met authentieke stukken klederdracht. Lees verder »

Kledingveiling in Staphorst

Op 26 juli en 2 augustus vindt de jaarlijkse kledingveiling bij het Museum Staphorst plaats. Vanaf 9.00 uur kunt u de te veilen kleding te bezichtigen. Vanaf 10.00 uur vindt met veel enthousiasme het ritueel van bieden plaats en ontvangt de koper zijn kledingstuk via een “luchtige zwaai”.  Een enerverende ochtend met vaak verrassende momenten.  Afhankelijk van de hoeveelheid te verkopen kleding en van het verloop […] Lees verder »

Tentoonstellingen en festivals

In vele musea zijn in de zomer tentoonstellingen op het gebied van mode en streekdracht. Kijk voor het huidige aanbod op de tentoonstellingsagenda die we delen met Modemuze. Overal in het land vinden ook folkloristische dagen of festivals plaats. Lees verder »

Van het naadje en de kous

Feest der herkenning in het Nationaal Onderwijsmuseum! Onder de titel 'Van het naadje en de kous' is hier een aansprekende tentoonstelling te zien over handwerken op school. Tot 1974 was handwerken voor meisjes een verplicht vak', door sommigen verfoeid, anderen legden hiermee een basis voor een toekomstige passie. Lees verder »

Hoe Hollands is mijn klederdracht?

Museum Spakenburg neemt u mee op de zoektocht van Wimpje en Hendrikje. Zij maken deel uit van een 100-tal vrouwen dat nog dagelijks klederdracht draagt in Spakenburg en Eemdijk. 
De dracht bestaat deels uit een bijzondere stof: Sits. Je vindt ze bijvoorbeeld op de ‘kraplappen’; de schouderkappen. Deze stoffen worden gekoesterd, doorgegeven, hersteld, versteld en nog steeds gebruikt. Lees verder »

Mata Hari en de mode uit de jaren 1900-1930

In ‘t Andere Museum van Oldtimer tot Kant, gevestigd in Pakhuis Koophandel in Leeuwarden is 14 juni 2017 – 30 april 2018 de tentoonstelling Mata Hari lady of fashion te zien. Ingezoomd wordt niet alleen op het leven van Mata Hari, maar ook op de mode in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Mata Hari Mata Hari was zeer modebewust, we vinden haar afbeelding […] Lees verder »