Nieuws


Het nut van nuttige handwerken

Tot diep in de 20e eeuw stond “nuttige handwerken voor meisjes” verplicht op het lesrooster van alle lagere scholen. De tentoonstelling bij Hagedoorns Plaatse laat zien wat er werd vervaardigd toen handwerken nog nuttig was. Lees verder »

Het Fluitschip keert terug in Hindeloopen

'Leeuwarden Culturele Hoofdstad' viert Hindeloopen met 'Het Fluitschip', een voorstelling in de Hindelooper taal en authentieke klederdracht door de plaatselijke gemeenschap: folklore, schilderkunst, stoffen en een wintertafereel op verschillende locaties in het stadje. Data tussen 25 mei en 3 juni, locatie Grote Kerk in Hindeloopen. Ook andere drachten geven acte de présence. Kaarten en info via friesland.nl. Lees verder »

Uniek Russisch handwerk in traditionele technieken

In deze tijden van herbeleving van vakmanschap laat Museum de Kantfabriek in Horst van 6 mei - 7 oktober werken zien van een van de weinige hogescholen in de wereld die nog een 6-jarige academische opleiding hebben in toegepaste kunsten: kantklossen, (goud)borduren, zijdeschilderen, been- en houtsnijwerk, enz. Kenmerkend in het eidexamen werk is de hoge kwaliteit in de uitvoering, gecombineerd met Russische traditionele vormen en patronen. Lees verder »

European Master Tailor Congress EMTC 2018

De Branchevereniging Modeambachten BMA is de ontvangende partij voor het European Master Tailor Congress EMTC 2018, dat van 10 t/m 13 mei wordt gehouden in Zaandam/Amsterdam. Het thema is Natuurlijk! Bijvoorbeeld het uitgangspunt: ‘Minder produceren, meer waarde toevoegen. Wij willen inspireren tot een andere houding, een andere benadering. Hoe kunnen we samen ons vakgebied veranderen en zo de CO2 footprint van de mode-industrie drastisch verkleinen?' Lees verder »

Staphorst pakt uit!

Museum Staphorst presenteert in het museumseizoen 2018 vanaf 24 maart een tentoonstelling over Staphorster streeksieraden uit de vrouwen- en de mannendracht. Hiervoor is geput uit de eigen verzameling, die is aangevuld met bruiklenen van particulieren. Ook de vervaardiging en het vermaken van Staphorster streeksieraden zijn in de tentoonstelling te zien. U krijgt een inkijkje in de werkplaats met werkmateriaal van zilversmid Freddy Drost, die nog tot 2010 werkzaam was. Lees verder »

Schone borduurkunst in Goes

Historisch Museum De Bevelanden organiseert een internationale tentoonstelling van de collectie merklappen van de Lapzussen uit Kontich, België. De Lapzussen zijn verbonden aan de Koninklijke Kring voor Heemkunde van Kontich. Het Historisch Museum de Bevelanden in Goes is trots om deze bijzondere collectie van de Lapzussen te kunnen presenteren van 28 april tot 28 oktober 2018. Lees verder »

Oeuvre-tentoonstelling Ted Noten in het Vrijthof

Museum aan het Vrijthof in Maastricht verwelkomt tot en met 19 augustus kunstenaar en ontwerper Ted Noten. Met de oeuvre-tentoonstelling 'TED' laat het museum de veelzijdigheid van de eigenzinnige kunstenaar zien. Tassen, sieraden, 3D-geprinte objecten, maar ook installaties, projecties en fotografie. Lees verder »

Landelijke Organisatie Kant Kunst bestaat 40 jaar

LOKK viert haar 40-jarig jubileum in de Lebuïnus Kerk in Deventer. Op 19, 20 en 21 april kunnen leden en niet-leden genieten van een tentoonstelling van kanten jurken, demonstraties, een kantroute door Deventer en diverse kantwerken. Ook geven kantverenigingen uit binnen- en buitenland acte de présence, evenals leveranciers met een keur aan materialen. Lees verder »

‘Mooi in de plooi’ in Bussemakershuis

Els Lemkes, Hellen van Rees en Sofie van den Hof exposeren van 8 april - 15 juli 2018 in Museum Het Bussemakershuis in Borne in een tentoonstelling die zowel ambachtelijke als eigentijdse textiel samenbrengt. Er wordt gespeeld met stof, kleur en ontwerp. Lees verder »

Borduurlint voor de vrede

Van 2 mei tot en met 30 december 2018 is er in ’t Andere Museum van Oldtimer tot Kant' in Leeuwarden een nieuwe tentoonstelling te bezichtigen met de titel 'Borduurlint voor de vrede'. Het lint werd door meer dan 300 dames geborduurd in het kader van 'Leeuwarden culturele hoofdstad 2018'. Lees verder »