Nederlandse Kostuumvereniging

Marion van Aken – Alles heeft waarde

Nu je tegenwoordig voor een paar tientjes een complete outfit kunt kopen is kleding nieuw aanschaffen voordeliger dan iets herstellen. Zou men denken. Dat geldt zeker niet voor Marion van Aken, lid sinds juli 2017. Zij is een gepassioneerd recycle-ervaringsdeskundige.


Voor haar staat juist “behoud van” voorop: oude stukken herstellen, opknappen of opnieuw gebruiken. Of het nu gaat om kleding of andere objecten, Marion was al bezig met recycling toen dat woord nog uitgevonden moest worden. Daarmee gepaard gaat haar passie voor het ambacht, het echte vakwerk. Ze geniet ervan als zij iemand hoort vertellen hoe hij/zij iets gemaakt heeft, welke technieken erbij gebruikt werden, en welke materialen. Zij vindt het vooral interessant om bij een kledingstuk te zien hoe het in elkaar zit, hoe het ontworpen, gemaakt en afgewerkt is.

Passie voor materialen en verzamelingen kwam ze tegen bij één van de jaarmarkten van de vereniging. Een vriendin had haar hier mee naar toe genomen onder het mom van “vind jij vast wel leuk”. Het enthousiasme dat ze bij alle standhouders en bezoekers zag deed haar ertoe besluiten lid te worden.

Antiek Textielmarkt, Maarn

Als tandarts met specialisatie orthodontie weet ze wel het een en ander van “gepriegel”. Ook al lijkt kleding niets te maken hebben met een gezond gebit, er zijn voor haar gelijke uitgangspunten: behoud van het eigene, niet vervangen maar proberen te herstellen. In haar werk kwam ze de meest uiteenlopende gebitsproblemen tegen; voor haar was elke keer de uitdaging: lukt het me om hier iets voor te bedenken en te maken als er geen standaardoplossing is?

Kleding nieuw maken heeft ze al van jongs af aan mee gekregen van haar moeder. Later maakte ze ook zelf wel eigen kleding, maar met baan en gezin kwam dat in het gedrang. Het fijne van zelf maken is dat je iets hebt wat niemand anders heeft, en dat je zelf je stoffen kunt kiezen. Er zijn zoveel mooie stoffen …. Voor zichzelf houdt ze het qua kleding rustig: voor haar tellen vooral de accessoires (sieraden, sjaals, riemen).

Alles heeft waarde

Toch vindt ze herstel en opknappen interessanter dan nieuw maken. Ze kocht altijd al veel tweedehandskleding die ze zelf aanpaste, veranderde of door middel van accessoires als nieuw maakte. Het aanbod tegenwoordig is zo groot en gevarieerd dat het voor haar een sport is om niets nieuws te kopen.

Even zo leuk vindt ze ontmoetingen met anderen die deze liefde voor het ambacht delen, zoals bij de jaarmarkt maar ook bij een excursie waar ze aan deelnam.

Bij opknappen ben je intensief bezig met een stuk, je kijkt naar de details en krijgt oog voor het speciale van die details. Bijvoorbeeld knopen: eenvoudige sluitingsmiddelen maar wat een verhalen en geschiedenis gaan daarachter schuil. De expositie van de “Dutch Antique Button Society” op de laatste jaarmarkt vond ze een eyeopener. Ze genoot ervan om al die knopen zo geordend bij elkaar te zien! Leuk én leerzaam. En als je eenmaal weet hebt van iets ga je het overal zien. Zo bleek er in Deventer nog een knopenfabriek te zijn waar ze eerder gedachteloos aan voorbij was gelopen.

Er is wel een klein nadeel verbonden aan haar passie: ze heeft veel te veel verzameld. Want: alles heeft een waarde, alles kun je nog een keer gebruiken, alles is mooi van zichzelf. Gelukkig heeft ze een grote zolder, de “illusiezolder” – zo veel ideeën en zo weinig tijd – maar ook die is niet van elastiek. Ze heeft zichzelf voorgenomen er iets aan te doen, al blijkt dat een moeizaam proces. Tips hoe dat te doen zijn dan ook van harte welkom.

Tekst: Erna de Groot