Nederlandse Kostuumvereniging

Godelieve Vrijhof – kledingverhalen

Een verhaal vertellen met kleding, dat is wat Godelieve Vrijhof (lid sinds 1-3-2017) belangrijk vindt. Kleding geeft informatie over de drager en andersom, via kleding kan de drager iets vertellen aan de omgeving. Of het nu gaat over de eenvoudige witte jas van de arts (ook al draagt Godelieve die als bedrijfsarts niet meer) of kleur en motief in een streekkostuum die de sociale status van de drager tonen.


Naast werk en gezin heeft Godelieve twee passies waarin ze kleding en verhalen kan combineren en uitdragen: oude Veluwse dracht en Steampunk.

De glorie van Harderwijk en de bijzonderheden van oude Veluwse dracht zijn veel te onbekend – dat wil Godelieve veranderen. Ze verzamelt oude Veluwse kostuums en maakt ze ook zelf (of onderdelen daarvan). Deze worden gedragen en gebruikt bij diverse promotie-evenementen. Zo kan men historisch verantwoord het verhaal vertellen, waarbij de kostuums een belangrijk middel zijn. En ze mogen gedragen worden – van ‘onzichtbaar in de kast blijven liggen’ leert niemand iets.

Steampunk

Historie vermengd met een vleugje bizar avontuur: dat is wat ze bij Steampunk doet. Ze ontwerpt en maakt kostuums, veelal 19de-eeuws, met details die historisch gezien niet kloppen maar bedoeld zijn om de kijker te prikkelen een eigen verhaal bij de kostuums te bedenken. (De 19de eeuw kende de opkomst van stoomkracht, maar ook van sciencefiction, hiernaar verwijst de naam Steampunk). Antieke kleding wordt verrijkt met bijzondere details en geeft zo extra mogelijkheden om een verhaal te vertellen, de ware passie van Godelieve.

Als autodidact heeft Godelieve zichzelf alles geleerd over naaien: te beginnen bij eigen kleding, kleding voor de kinderen en daarna de historische kostuums. Al die jaren naai-ervaring hebben gemaakt dat ze nu zo ongeveer alles kan maken wat ze kan bedenken. Al lang niet meer alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen. Ze is enthousiast en wil graag anderen enthousiasmeren. Zo is ze bijvoorbeeld geïnspireerd door (de ideeën van) Anouk Wipprecht, die elektronische componenten in haar kleding verwerkt, en wil ze ook zelf kennis van mode-erfgoed en de verschillende betekenissen doorgeven. Een passie die ze herkent bij de Nederlandse Kostuumvereniging.

Tekst: Erna de Groot