Nederlandse Kostuumvereniging

Astrid X Vos, mode-illustratie

VERLOPEN - Modeontwerpers en modellen zijn al jaren fan van het werk van de Amsterdamse kunstenaar Astrid Vos. Haar modische portretten staan bekend om hun krachtige lijnen en sterke emotie. Op 5 september opent haar solo expositie in de 'I love Illustration Gallery', een nieuwe kunst galerie in De Hallen Amsterdam.


“Het gaat om het gevoel en de energie. Dat moet eraf spatten. Daar ben ik geen uren mee bezig, het gaat eigenlijk vanzelf. Omdat ik het materiaal het werk laat doen,” aldus Astrid. Gebruikte zij in haar beginjaren alleen stiften, tegenwoordig werkt ze ook met verf, krijt, plakband en typex. Met stoere brede kwasten zet ze in een beweging een oog of gezichtslijn op papier. “Ik zet de lijnen snel, Je voélt het gezicht tot leven komen.”

Na de kunstacademie in Arnhem verhuisde ze naar Parijs, waar ze de modetrends tekende voor
diverse styling- en mode agenten. Na tien jaar keerde ze terug naar Amsterdam, waar ze nog eens een decennium als tekenaar aan de slag ging voor diverse reclamebureaus. Maar ze miste de mode en besloot terug te keren naar haar fashion roots. Vanaf 2016 plaatste ze haar illustraties op Instagram. Al snel viel haar werk op; toen de populaire kunstenaar Donald Drawbertson haar noemde als een van zijn favoriete artiesten, stroomden de fans en volgers toe. Modeontwerpers en andere creatieven, zoals topvisagist Pat McGrath, designers Jeremy Scott en Marc Jacobs plus heel veel topmodellen, waaronder Anna Cleveland, begonnen haar werk opnieuw te posten.

Een paar maanden na haar Instagram-lancering boekte Oréal Paris haar voor de Paris Fashion Week ter gelegenheid van de lancering van hun Gold Obsession Party. Ze woonde alle shows bij en tekende de beauty-looks van de modellen backstage. Nog altijd is Astrid dol op de uitdaging van Live portraits tijdens fashion shows en feesten. De energie van het event stroomt linea recta in haar tekeningen.

I love illustration Gallery
Oprichter van de nieuwe Amsterdamse galerie I love illustration Gallery is art-director Anneke Krull. Anneke, die al 25 jaar voor fashion tijdschriften en diverse merken werkt, startte in 2010 een online internationaal platform voor fashion illustratoren: I love illustration, waar naast interviews ook art prints van jonge Nederlandse kunstenaars op te vinden zijn.
Vanaf september wordt haar droom werkelijkheid en opent ze de I love illustration Gallery in De
Hallen Amsterdam. “Ik mix grote namen met jong talent, zowel nationaal als internationaal. Met de focus op fashion. Zo blijf ik mezelf en het publiek verrassen.”
In Parijs, Londen en Milaan, kortom, alle grote Europese modesteden, is september traditiegetrouw dè modemaand; Ter ere van de Amsterdam Fashionweek die half september van start gaat, organiseert Anneke de expositie Astrid X Vos, een solo expositie van Astrid Vos.

I love illustration Gallery,
Hannie Dankbaarpassage 5
Amsterdam
iloveillustrationgallery.com