Nederlandse Kostuumvereniging

Zomerdag ‘veelzijdig wol’ in Franeker op 10 juni 2023

Hierbij nodigen wij u uit voor onze Zomerdag op zaterdag 10 juni 2023 in Theater de Koornbeurs in Franeker. Deze dag staat in het teken van wol. Bovendien wordt de E. Bosch-van de Kolkprijs uitgereikt.


10 juni 2023    Franeker 

Let op! De volgorde van het programma van de zomerdag is anders dan in het Bulletin vermeld staat.

Om u alvast in de stemming te brengen voor deze Zomerdag, vindt u hier een beknopte beschrijving van wat u kunt verwachten. Na de opening door de dagvoorzitter zal Sasja van der Vaart-Verschoof als eerste een lezing geven, zij onderzocht samen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Universiteit Leiden stofresten van een felrood en blauw geblokte wollen jurk van bijna 2800 jaar oud. De resten van deze jurk werden in een rijk graf uit de ijzertijd aangetroffen in een grafveld op de Maashorst in 2013. De gereconstrueerde jurk is te zien in het preHistorisch Dorp van het openluchtmuseum in Eindhoven. Als ‘The Overdressed Archeologist’ en wetenschappelijk onderzoeker houdt Sasja van der Vaart-Verschoof een lezing over het langdurige proces ‘Van vondst tot jurk’.

Vervolgens geeft Adriaantje de Jong een korte inleiding op de E. Bosch-van de Kolkprijs en zal de voorzitter van de jury van de Stichting Nederlandse Volksklederdrachten ‘Collectie Koningin Wilhelmina’ deze uitreiken.

Hierna vertelt Adrie Warmenhoven, directeur van Koninklijk Planetarium Eise Eisinga, in kort bestek over de geschiedenis van het Planetarium. Eise Eisinga was van beroep wolkammer en in het Planetarium is een ruimte ingericht met informatie over zijn beroep en de bewerking van wol.

Tijdens de vegetarische lunch kunt u o.a. het Planetarium bezoeken. Er zijn 3 tijdsloten gereserveerd, ’s ochtends bij binnenkomst kunt u een bonnetje krijgen voor een tijdslot. Daarnaast kunt u een bezoek brengen aan Museum Martena, waar Hanneke van den Berg aanwezig is om uitleg te geven over het kostuum van Saepck van Vervou. Achter Museum Martena ligt de Martena tuin, hier vindt u ook de ingang van Viltatelier het Kleine Huis van Rachel van der Weerd. Zij maakt ragfijn vilt en bijzondere kledingstukken van vilt. Of u kunt een bezoek brengen aan Wolwerkplaats de Wolkeamer, deze is ontstaan uit het wolinitiatief Pleed.

Na de lunch geeft Loret Karman een lezing. Zij is opgeleid in textiele werkvormen in de jaren 70, is altijd met textiel en wol bezig geweest en staat inmiddels aan het hoofd van De Amsterdamse Steek, een brei- en verfacademie voor (hand)brei- en verflessen. Daarnaast werken studenten, ontwerpers en beeldend kunstenaars aan eenmalige stukken, een combinatie van de ambachtelijke kennis van De Amsterdamse Steek en de vraag van ontwerpers en beeldend kunstenaars. Haar lezing ‘Volendammerdasjes op de Parijse catwalk’ beschrijft het traject vanaf opdracht tot realisatie van deze dasjes voor een Parijse show van een Belgisch ontwerper. Ze vertelt over het onderzoek, de geschiedenis, de samenstelling van het nieuwe kleurpalet, het gereedschap, de show en het vervolg. Het geheel wordt geïllustreerd met de oorspronkelijke dasjes.

Is het thema ‘Wol’ eigenlijk wel geschikt voor de komende Zomerdag in Franeker? Met onze steeds warmer wordende zomers is dat materiaal niet het eerste waar je aan denkt. Franeker was in het verleden een echte wolstad, met als bekendste wolkammer Eise Eisinga. Overigens is hij niet beroemd geworden vanwege zijn wol, maar vanwege het Planetarium dat hij bouwde, en dat al 242 jaar werkt. Gieneke Arnolli’s belangstelling  voor wol is voor haar aanleiding om met nieuwe ogen te kijken naar wol in de kleding sinds de 18e eeuw, van baaien onderrok, wollen babyjaponnetjes, tot gebreid ‘slim-fit’ badpak. Haar presentatie heet dan ook: ‘Cool Wool? Van baai tot badpak’.

Daphne van den Berg is een textielkunstenaar met interesse in folklore, mythes en verhalen vertellen. Ze is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Haar werk laat de verbondenheid zien met het ritme en de wetten van de natuur. Deze verbondenheid legt ze vast op oude stoffen en streekdracht van Staphorst waar haar voorouders zijn geboren. Haar lezing ‘Alle kleuren rouw: geborduurde verhalen op Staphorster streekdracht’ gaat in op hoe ze haar jeugdherinneringen heeft geborduurd op Staphorster mutsen en kraplappen in alle kleuren van rouw. Zo blijft ze op haar eigen wijze trouw aan de traditionele codes van de streekdracht van Staphorst en werkt daarbij samen met naaister Lummigje Smit-Roo die nog dagelijks de streekdracht van Staphorst draagt.

We sluiten de dag af met een drankje en een hapje.


Programma

10.00-10.45 Ontvangst met koffie/thee en binnenkomst leden en genodigden
10.45-11.00 Opening door de dagvoorzitter
11.00-11.30 Sasja van der Vaart-Verschoof: Van vondst tot jurk
11.30-11.40 Inleiding Adriaantje de Jong E. Bosch-van de Kolkprijs
11.40-12.30 Uitreiking E. Bosch-van de Kolkprijs
12.30-12.45 Inleiding op bezoek Koninklijk Eise Eisinga Planetarium,
Adrie Warmenhoven
12.45-14.30 Vegetarische lunch en naar keuze bezoek Planetarium, Museum Martena,                       Viltatelier het Kleine Huis of wolwerkplaats de Wolkeamer
14.30-15.00 Loret Karman: Volendammer dasjes op de Parijse catwalk
15.00-15.30 Gieneke Arnolli: Cool Wool? Van baai tot badpak
15.30-16.00 Daphne van den Berg: Alle kleuren rouw: geborduurde verhalen op Staphorster
streekdracht
16.00-16.30 Afsluiting met een drankje en een hapje


Locatie en bereikbaarheid

Theater de Koornbeurs                                   Koninklijk Eise Eisinga Planetarium
Noord 2                                                              Eise Eisingastraat 3
8801 KP Franeker                                             8801 KE Franeker

Museum Martena          Viltatelier het Kleine Huis       Wolwerkplaats de Wolkeamer
Voorstraat 35                  Voorstraat 27                           Dijkstraat 53
8801 LA Franeker           8801 KZ Franeker                    8801 LT Franeker

Openbaar vervoer
Vanaf Leeuwarden rijdt er ieder half uur een trein naar Franeker. Vanaf het station is het ongeveer 10 min. lopen naar theater De Koornbeurs.

Auto
Op de A7 neemt u afslag Franeker, op de Leeuwarderweg is bij de Albert Heijn een parkeerterrein waar u op het achterste gedeelte de hele dag gratis kunt parkeren.
Op het voorste deel van het parkeerterrein kunt u maximaal 1,5 uur parkeren met een parkeerschijf. Dit gedeelte van het parkeerterrein is namelijk blauwe zone. U herkent dit aan de blauwe lijnen. Hiervandaan is het ongeveer 5 min. lopen naar Theater de Koornbeurs en Koninklijk Planetarium Eise Eisinga. Ook op het

Toegang musea
In het Koninklijk Planetarium Eise Eisinga zijn de museumkaart en andere kaarten niet geldig. De toegangsprijs is € 6,- per persoon. Bij het Museum Martena is uw museumkaart wel geldig. U kunt ook bij de musea een combikaart voor beide musea kopen.


Aanmelden

U kunt zich niet meer aanmelden voor deze dag.

De entree voor de Zomerdag is € 26,50 voor leden en € 31,50 voor introducés.

Het bedrag dient u eveneens voor 27 mei 2023 over te maken naar bankrekening NL98 INGB 0004 444 542 t.n.v. de Nederlandse Kostuumvereniging.

Wanneer u toch aan de zaal betaalt, zijn wij om administratieve redenen genoodzaakt € 2,50 extra te berekenen. Afzeggen kan tot zaterdag 27 mei. Na die datum verplicht opgave tot betalen.

 

De aanmeldtermijn voor deze activiteit is verstreken