Nederlandse Kostuumvereniging

Zomerdag rond sitstentoonstelling

10.00 uur    10 juni 2017    Leeuwarden, De Harmonie/Fries Museum 

Momenteel is in het Fries Museum een grote sitstentoonstelling te zien. Een uitgelezen mogelijkheid voor een interessante Zomerdag in de Harmonie in Leeuwarden, waarin het thema sits nader zal worden uitgediept. Het wordt ook een feestelijke dag want de Eef Bosch-van de Kolkprijs zal worden uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich bijzonder heeft ingezet voor het behoud, de studie en kennisoverdracht van streekdrachten.

Het Fries Museum heeft een beroemde collectie handbeschilderde sits uit India en de daarop geïnspireerde Europese katoendruk. In de zeventiende en een groot deel van de achttiende eeuw was sits geliefd als stof voor modieuze kleding en in het interieur. Daarna vinden we sits nog in streekdrachten. Gieneke Arnolli is conservator textiel in het Fries Museum en samensteller van de tentoonstelling. Zij zal haar kennis met ons delen in de inleiding op de tentoonstelling. Het Fries Museum toont in samenwerking met de Textiel Factorij hoe sits nog steeds inspireert. In het kader van dit project reisden Nederlandse vormgevers en kunstenaars onlangs naar India. Daar bliezen ze samen met Indiase ambachtslieden de gezamenlijke historie van sits nieuw leven in. Lipika Bansal, onze tweede spreker, is hierbij nauw betrokken.
De ochtend wordt besloten door Chris Hagelen (bestuurslid) en Adriaantje de Jong (conservator) van Museum Spakenburg. De Spakenburgse Wimpie Blokhuis en Hendrikje Kuis behoren tot de laatste generatie die nog dagelijks klederdracht draagt. Het meest opvallende onderdeel van hun dracht is de kraplap. De mooiste exemplaren van deze gesteven schouderbedekking worden gemaakt van antieke sits. Voor de tentoonstelling Hoe Hollands is mijn klederdracht?  in Museum Spakenburg, gingen Wimpie en Hendrikje op zoek naar hun eigen sitsen in andere drachten en naar de verschillende betekenissen die eraan gegeven worden. Hoe kon deze exotische stof zo oer-Hollands worden? In deze lezing krijgt u een verslag van hun ontdekkingsreis in de wereld van de sits. Via Marken naar Oost-Indië en weer terug naar Spakenburg.

Na de lunch en een bezoek aan de tentoonstelling wordt u weer terugverwacht in De Harmonie voor de uitreiking van de Eef Bosch-van de Kolkprijs. De dag wordt afgesloten met een borrel.

Programma
10.30-11.00 uur                  Ontvangst NKV-leden met koffie/thee in de foyer
11.00-11.15 uur                  Opening en mededelingen door dagvoorzitter
11.15-11.40 uur                  Gieneke Arnolli: Inleiding op de tentoonstelling Sits, katoen in bloei
11.45-12.10 uur                  Lipika Bansal: Wat is en doet de Textiel Factorij
12.15-12.45 uur                  Chris Hagelen en Adriaantje de Jong: Hoe Hollands is mijn klederdracht? De zoektocht van Wimpie en Hendrikje
12.45-14.15 uur                  Lunch in de foyer en bezoek tentoonstelling Fries Museum
(vanaf 14 uur inloop externe gasten)
14.30-14.45 uur                  Hanneke van Zuthem: Introductie op de Eef Bosch-van de Kolkprijs
14.45-15.30 uur                  Uitreiking Eef Bosch- van de Kolkprijs: Laudatio, opspelden insigne, presentatie door de winnaar
15.30-16.30 uur                  Optreden van een showgroep
16.30-17.00 uur                  Borrel voor alle aanwezigen in de foyer

Locatie
De dag zal plaatsvinden in Stadsschouwburg De Harmonie, Ruiterskwartier 4, 8911 BP Leeuwarden, tel. 058-233 0 230. De Harmonie is rolstoelvriendelijk. De tentoonstelling is op loopafstand in het Fries Museum, Zaailand/Wilhelminaplein 92, 8911 BS Leeuwarden, tel. 058-2555500. Het Fries Museum is rolstoelvriendelijk. Begeleiders van rolstoelgebruikers betalen geen entree.

Bereikbaarheid
Zowel De Harmonie als het Fries Museum liggen op 5 minuten lopen vanaf Station Leeuwarden. Looproute vanaf het station: vanaf het station steekt u de weg over naar de Sophialaan. Loop alsmaar rechtdoor, het Zaailand/Wilhelminaplein vindt u aan de rechterhand, het Ruiterskwartier aan de linkerhand na het Gerechtshof.
Komt u met de auto? Volgt u dan de P-route naar parkeergarage het Zaailand onder het museum. Er zijn meerdere parkeerplaatsen aanwezig voor mindervaliden, dichtbij de opgang. U kunt ook parkeren in parkeergarage Oldehove, Oldehoofsterkerkhof 3, 8911 DM, 5 minuten lopen van De Harmonie en in parkeergarage de Klanderij, Posthoornsteeg 40, 8911 AT Leeuwarden, 7 minuten lopen van De Harmonie.

Aanmelden
Wilt u deze dag bijwonen, vul dan onderstaand formulier vóór 6 juni in. De aanmelding gaat op volgorde van binnenkomst. De entree voor de zomerdag is € 25,- voor leden en € 30,- voor introducé’s. Het bedrag dient u eveneens voor 3 juni 2017 over te maken naar bankrekening NL98 INGB 0004 444 542 t.n.v. Nederlandse Kostuumvereniging te Amstelveen. Als het inschrijfgeld niet op voornoemde datum ontvangen is, verzoeken we u aan de zaal te betalen. Om administratieve redenen zijn wij in dat geval genoodzaakt € 2,50 extra te berekenen. Afzeggen kan uiterlijk tot 3 juni, na die datum verplicht opgave tot betalen. NB. Vergeet niet uw Museumkaart mee te nemen.

In Museumtijdschrift werd een leuk artikel aan deze tentoonstelling gewijd.

De aanmeldtermijn voor deze activiteit is verstreken