Nederlandse Kostuumvereniging

Zomerdag in Staphorst

10.45 uur    09 juni 2018    Staphorst 

De Zomerdag wordt traditioneel “in de provincie” gehouden. We zijn dit jaar te gast in Staphorst. De dag vindt plaats in de Gereformeerde kerk De Bron. De dag zal gaan over streeksieraden in de breedste zin. In het museum aldaar is tot 28 oktober 2018 een tentoonstelling over Staphorster streeksieraden te zien.

Op het programma staan vijf lezingen. Jacco Hooikammer, documentalist bij het Nederlands Openluchtmuseum en vrijwilliger bij Museum Staphorst, werkte mee aan de totstandkoming van de tentoonstelling over Staphorster streeksieraden. Hij zal een inleiding geven op de tentoonstelling en u vertellen over Staphorster sieraden. De tweede lezing wordt gegeven door Vivianne Veenemans. Zij is metaalrestaurator, kunsthistoricus, goudsmid en gemmoloog (edelsteenkundige). Op dit moment analyseert ze de materialen en merktekens van alle sieraden van het Nederlands Openluchtmuseum. Als derde spreker hebben we Puck van der Zwan uitgenodigd. Hij is deskundige op het gebied van de Urker streekdracht en heeft hierover verschillende publicaties verzorgd. Tijdens de Zomerdag neemt hij ons mee in de wereld van de Urker sieraden. Ook zal hij vertellen over de replicasieraden die hij maakt, voornamelijk van de Rijnlandse drachten. Na de pauze vertelt Ingeborg Vandamme, geboren en getogen in Zeeuws-Vlaanderen en afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie, over haar werk, waarin tradities en verhalen vaak uitgangspunten zijn. De grote verscheidenheid in streekdrachten met veel details en sieraden die allemaal eigen betekenissen hebben zijn een inspiratiebron voor het maken van eigentijdse sieraden met een verhaal. Tot slot geeft Martijn Akkerman een lezing. Sommigen van u kennen hem als sieradenhistoricus bij het televisieprogramma Tussen Kunst & Kitsch. Hij vertelt over een vroeg 17de-eeuwse haarnaald die hij het afgelopen jaar heeft verworven. Deze haarnaald is de opvolger van de rijgnaald en voorloper van alle Hollandse voorhoofdsnaalden in de streekdrachten. Over deze bijzondere en zeldzame aanwinst heeft hij het afgelopen jaar gepubliceerd in het tijdschrift Vind Magazine.

Uiteraard heeft u tijdens de lunchpauze gelegenheid om de tentoonstelling in Museum Staphorst te bezoeken. Verschillende handelaren zullen daar aanwezig zijn met (streek)sieraden voor de verkoop. Mocht u meer willen weten over uw eigen sieraden: juwelenhistoricus en taxateur Martijn Akkerman is bereid informatie en advies te geven.

Programma

10.00-10.45      Ontvangst met koffie of thee
10.45-11.00      Welkom en mededelingen door de dagvoorzitter
11.00-11.30      Jacco Hooikammer – Staphorster streeksieraden: achtergronden bij de tentoonstelling
11.30 – 12.00    Vivianne Veenemans – Van werkbank tot toonbank: het verhaal over de makers van streeksieraden
12.00 – 12.30    Puck van der Zwan – Urker sieraden?
12.30 – 14.45   Lunch en gelegenheid de tentoonstelling te bezoeken
14.45 – 15.15    Ingeborg Vandamme – Verbonden in sieraden
15.15 – 15.45    Martijn Akkerman – Van rijgnaald tot perenboom
15.45 – 16.15    Afsluiting met koffie of thee

Locatie, bereikbaarheid en toegankelijkheid

De dag vindt plaats in de Gereformeerde kerk De Bron, Churchilllaan 2, 7951 AJ Staphorst, telefoon: 0522-463 099.
Museum Staphorst is gelegen aan de Gemeenteweg 67, op 3 minuten lopen van De Bron. Het museum is toegankelijk voor rolstoelen (max. 89 cm breed). Er is een invalidenparkeerplaats en een invalidentoilet. Tevens is er een traplift aanwezig.

Er is ruim voldoende (gratis) parkeermogelijkheid in de buurt van de kerk. Nog meer parkeergelegenheid kunt u vinden op het Marktplein van Staphorst, op slechts 300 meter afstand van het Museum.

Met het openbaar vervoer: vanuit Zwolle of Meppel kunt u met buslijn 40 (1 x per uur) naar Staphorst. Uitstappen bij halte ‘bejaardenhuis’.

Aanmelden
Wilt u deze dag bijwonen, vul dan onderstaand formulier volledig in. De aanmelding gaat op volgorde van binnenkomst.
De entree voor de zomerdag is € 22,50 voor leden en € 27,50 voor introducés. Het bedrag dient u voor maandag 4 juni over te maken naar bankrekening NL98 INGB 0004 444 542 t.n.v. Nederlandse Kostuumvereniging, Amstelveen. Als het inschrijfgeld niet voor 4 juni binnen is, verzoeken we u aan de zaal te betalen. Om administratieve redenen zijn wij in dat geval genoodzaakt € 2,50 extra te berekenen. De betaling alleen geldt niet als opgave; u dient tevens de bon in te sturen via post of website. Bij betaling graag ook uw woonplaats vermelden en de naam van degene voor wie betaald wordt.

In de dagprijs zijn de lunch en het museumbezoek inbegrepen. Belangrijke mededeling over de lunch: belangstellenden die zich niet van te voren hebben aangemeld, betalen wel de dagprijs met toeslag, maar kunnen helaas geen aanspraak maken op een lunch. U kunt op de bon uw voorkeur voor een vegetarische lunch aangeven. Afzeggen kan uiterlijk tot 4 juni. Bij afzegging na die datum is betaling van het toegangsbedrag verplicht.

 

De aanmeldtermijn voor deze activiteit is verstreken