Winterdag ‘Femmes Fatales’

10.45 uur    26 januari 2019    Gemeentemuseum, Den Haag

De tentoonstelling ‘Femmes Fatales’ in het Haags Gemeentemuseum is aanleiding voor onze Winterdag op 26 januari 2019. Het is de eerste tentoonstelling in de modegeschiedenis die volledig is gewijd aan vrouwelijke ontwerpers. Sommige van hen zijn voorvechters van vrouwenrechten of zetten zich in voor een politieke overtuiging of milieu. Ontwerpen zij anders voor vrouwen dan hun manlijke ontwerpers? Wat is hun invloed? Wat betekent vrouw zijn voor hun creaties? Wat is hun visie op de mode? Is er meer aandacht voor draagcomfort? Rondom deze expositie is een boeiend programma samengesteld.

Maak kennis met wereldberoemde (inter)nationale ontwerpsters, maar ook met vrouwen die achter de schermen van menig modehuis verstrekkende invloed hadden/hebben, maar compleet onbekend zijn in de modegeschiedenis.

Op het programma staan vijf lezingen en museumbezoek:

• Madelief Hohé, conservator Mode en Kostuum van het Gemeentemuseum en samensteller van de tentoonstelling, zal de inleiding houden.
  • Cesar Rodriquez Salinas, Textielrestaurator van het Gemeentemuseum, vertelt over de restauratie van een specifiek 18de- eeuws kostuum (Engels).
  • Els Kloek, historica. Auteur van ‘1001 vrouwen in de Nederlandse geschiedenis’ (2013) en ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’ (2018) en medewerker van de tentoonstelling 1001 vrouwen in de 20ste eeuw in het Amsterdam Museum. Na afloop van haar lezing is er in de aula een kort moment om haar boek met signatuur aan te kopen.
  • Trudie Rosa de Carvalho, conservator Kostuum & Textiel Paleis Het Loo, vertelt over Koninklijke mode.
  • Als laatste spreker zal Ninke Bloemberg, conservator Mode van het Centraal Museum in Utrecht aansluiten op de lezing van Madelief Hohé.

We ontvangen u graag in café Gember, waar we ook de lunch gebruiken. De lezingen vinden plaats in de aula van het Gemeentemuseum.

10:00-10:45 uur                 Ontvangst met koffie/thee in Gember
10:45-11:00 uur                 Vertrek van Gember naar de Aula
11:00-11:15 uur                 Welkom en mededelingen door de dagvoorzitter
11:15-11:45 uur                 Madelief Hohé: Femmes Fatales: van pioniers tot Boss Ladies
11:45-12:15 uur                 Cesar Rodriguez Salinas: The study and the treatment of a XVIII century costume from the collection of Gemeentemuseum in Den Haag  (Engels)
12:15-12:45 uur                 Els Kloek: 1001 vrouwen, naaisters en mode
12:45-14:00 uur                 Lunch in Gember
14:00-14:30 uur                 Trudie Rosa de Carvalho: De stille krachten achter het silhouet
van koningin
Beatrix.
14:30-15:00 uur                 Ninke Bloemberg: Iris van Herpen en andere krachtige vrouwen in de mode
Vanaf 15:00 uur                 Bezoek tentoonstelling & thee in het museumrestaurant
(NB: Museumkaart of entreekaart is hiervoor nodig)

Locatie en bereikbaarheid
Gemeentemuseum: Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag.
Café Gember: Stadhouderslaan 43, 2517 HV Den Haag.
Het museum en café Gember zijn goed te bereiken per openbaar vervoer:vanaf Den Haag CS: bus 24 richting ‘Kijkduin’, halte Gemeentemuseum/Museon. Tram 16 richting ‘Statenkwartier’, halte Gemeentemuseum/Museon.
Rondom het Gemeentemuseum is vanaf 13.00 uur betaald parkeren. Parkeergarage van het World Forum op het Churchillplein 10 te Den Haag.
N.B. indien u later dan 10:45 uur aankomt vragen we u om direct naar de museumaula te komen, daar wordt u dan ontvangen.

Aanmelden
Wilt u deze dag bijwonen, vul dan vóór vrijdag 18 januari dit digitale opgaveformulier.
De aanmelding gaat op volgorde van binnenkomst. De entree voor de winterdag is €32,50 voor leden en €37,50 voor introducé’s. Het bedrag dient u eveneens voor 18 januari over te maken naar bankrekening NL98 INGB 0004 444 542 t.n.v. Nederlandse Kostuumvereniging te Leeuwarden. Bij de betaling graag ook uw woonplaats vermelden en de naam van degene voor wie betaald wordt. Eventuele betaling van introducés moeten de naam van het NKV-lid vermelden.
Als het inschrijfgeld niet voor 18 januari binnen is, verzoeken we u aan de zaal cash te betalen – pinnen is niet mogelijk. Om administratieve redenen zijn wij in dat geval genoodzaakt € 2,50 extra te berekenen. Als u een museumkaart hebt vergeet deze niet mee te nemen. U kunt op de bon uw voorkeur voor een vegetarische lunch aangeven.

Let op! Dit aanmeldingsformulier is geen definitieve inschrijving. Pas als wij uw volledige betaling hebben ontvangen, bent u ingeschreven. De betaling alleen geldt ook niet als opgave: u moet ook de bon insturen of u via de website opgeven.

Afzeggen kan uiterlijk tot 18 januari. Na die datum verplicht opgave tot betalen.