Nederlandse Kostuumvereniging

Online lezing woensdag 15 maart Diana Spiekhout

Vanaf 2023 organiseren we weer online lezingen, elk kwartaal één, vrij toegankelijk, ook voor niet leden.


20:00    15 maart 2023    Microsoft Teams 

De online lezingen komen weer terug! Zo hoeft u niet altijd de deur uit om iets interessants te zien of te horen

De eerste online lezing is op woensdag 15 maart van 20.00 tot 21:00 uur. Via deze link heeft u toegang tot de lezing.

We hebben Diana Spiekhout conservator middeleeuwen van het Fries Museum bereid gevonden om te vertellen over de Friese klederdracht en sieraden tijdens de middeleeuwen.

“Ringen voor bijna elke vinger, rijkversierde gespen, gouden kettingen met prachtige hangers en verfijnde spelden: middeleeuwse Friezen dragen hun status en rijkdom graag zichtbaar uit. Aan de edelstenen, die uit de hele wereld worden aangevoerd, worden helende of beschermende eigenschappen toegekend. Sommige sieraden zijn voorzien van christelijke teksten. Toch gaan Friezen niet helemaal met de mode mee, zo dragen ze in de late middeleeuwen nog steeds zelfgemaakte spelden van echte of nagemaakte munten; die zijn dan in andere streken allang uit de mode. Hoe ziet de blingbling van de vrije Fries in de Middeleeuwen eruit? En wat vertellen bronnen ons over de typisch Friese kledendracht?”

De lezingen zijn gratis en ook toegankelijk voor niet leden.
Een bijkomend voordeel van een online lezing is, dat u na afloop vragen kunt stellen aan diegene die de lezing heeft gegeven

Bent u niet in de gelegenheid om live mee te kijken, niet getreurd, de lezing komt een aantal dagen na afloop ook op ons Youtube kanaal te staan.

De aanmeldtermijn voor deze activiteit is verstreken