Reform: The Artistic Dress around 1900 in Fashion, Art and Society

De tentoonstelling in Kunstmuseen Krefeld, Kaiser Wilhelmmuseum, 'Aus Freiheit zugeschnitten / Tailored for freedom' toont de artistieke reformkleding als uitgangspunt in het onderzoek naar de complexe wisselwerking tussen kunst, mode, fotografie en dans, in de context van de 'Reform'beweging van 1900-1914. Beperking, ornament en bevrijding zijn de sleutelwoorden, die niet alleen het beeld van vrouwen in die tijd bepalen, maar ook de nieuw opkomende artistieke disciplines, met daarbij een ander begrip van kunst.

13.40 uur    23 februari 2019    Kunstmuseen Krefeld, Kaiser Wilhelm Museum

De tentoonstelling heet in z’n geheel ‘Aus Freiheit zugeschnitten / Tailored for freedom’. Das Künstlerkleid um 1900 in Mode Kunst und Gesellschaft / The Artistic Dress around 1900 in Fashion, Art and Society.
In augustus 1900 werd de eerste tentoonstelling van artistieke reform jurken in Duitsland getoond in Krefeld, door Friedrich Deneken, de oprichter van het Kaiser Wilhelm Museum.
Er werden kledingontwerpen van gerenommeerde kunstenaars getoond, waaronder Henry van de Velde, Alfred Mohrbutter, Richard Riemerschmid en Margarete von Brauchitsch. Een hervorming van de damesmode en de vrouwencultuur, met als hoofdkenmerk de pro en contra visie over het korset.
Bij dat corset, waarover men al tientallen jaren van mening verschilde, aanvankelijk in de VS en in Engeland en later in Midden-Europa, werd nu een fundamenteel nieuw aspect toegevoegd. ‘Tentoonstellingen van damesjurken komen vanaf nu bij de kunsttentoonstellingen’, meende Henry van de Velde. Vrouwenmode zou niet langer gewoon comfortabel en gezond moeten zijn, in overeenstemming met het basisidee van de ‘levenshervorming’, maar zou bovendien worden onderworpen aan een esthetisch verfijnd ontwerp gemaakt door kunstenaars.
De artistieke kleding, volgde zowel het ontwerp van de kamer als de individualiteit van de drager. Voor de jonge avant-garde, werd hun eigen ontworpen japon een autonoom kunstwerk. Daarnaast ligt de focus op de complexe wisselwerking tussen beeldende kunst, kunstnijverheid, mode, fotografie en dans, maar ook op het netwerk van contacten  met België, Nederland, Wenen, Parijs en Engeland /Glasgow. Meer info hier.

13.40 uur Ontvangst in de hal
14.00 -15.30 uur Rondleiding door een Engelstalige museumgids. Groepsgrootte 15 personen.

Joseph-Beuys-Platz 1 (voorheen Karlsplatz 35) 47798 Krefeld Duitsland.
Vanaf het Hoofdstation (Hauptbahnhof) is het museum bereikbaar met bus 050/051 H "Karlsplatz of ongeveer 15 minuten lopen. Per auto: vanaf de A57, exit Zentrum, Berlinerstrasse, direction Zentrum, right Ostwall, left Südwall, right Westwall, Karlsplatz

Kosten: € 21,50 (entree en rondleiding). Indien u een ICOM kaart hebt, duidelijk aangeven.
Het is een tussentijds geplande excursie, die niet in bulletin of nieuwsbrief is opgenomen. DE excursie gaat door, maar er zijn nog plaatsen vrij! Geeft u zich zo snel mogelijk op!

Ik wil me aanmelden voor deze excursie

Lid NKV JaNee
Museumkaart JaNee