Najaarsdag over borduurwerk en kostuum

10.45 uur    06 oktober 2018    Textielmuseum, Tilburg

U KUNT ZICH NIET MEER AANMELDEN VOOR DEZE DAG!
Hierbij nodigen we u uit voor onze najaarsdag op zaterdag 6 oktober in het TextielMuseum in Tilburg. De dag staat in het teken van borduren.
Op het programma staan vijf lezingen. De spits wordt afgebeten door Majo van der Woude van Tree of Needlework. Majo geeft onder andere lessen in diverse borduurtechnieken en -toepassingen (van traditioneel tot modern en ‘anders’). Zij neemt u mee in de geschiedenis van het Blackwork (inclusief Holbein) borduren. Ze zal de verschillen laten zien en gebruikt daarvoor schilderijen, overgebleven borduurwerk en oude patronenboeken.

Daarna krijgt Neeltje van Altena Boneveld het woord. Zij heeft zich ingezet als vicevoorzitter van de Vereniging Historisch Eiland Marken en is vrijwilligster bij Museum Marken. Daar houdt ze zich onder andere bezig met het beschrijven, registreren en archiveren van de textielcollectie en het jaarlijks samenstellen van de tentoonstellingen. Zij zal u vertellen over het Marker borduurwerk uit de collectie kledingstukken van haar voorouders. Aan de hand van afbeeldingen en kledingstukken laat ze zien hoe geborduurde onderdelen werden gebruikt in de Marker kleding.

Vervolgens geven we het woord aan corsetmaker Marloes Dadswell. Zij is al jarenlang gefascineerd door het corset als basis, of beter, als canvas. Door middel van diverse borduurtechnieken brengt ze natuurhistorische thema’s tot leven. Ze probeert wetenschap en kunst samen te brengen. Platte tekeningen vertaalt ze naar driedimensionale borduurwerken met stumpworktechnieken die uiteindelijk haar corsetten versieren. Zij zal een aantal voorbeelden meenemen, waaronder corsetten die nog in de maak zijn zodat het borduurwerk ook van “binnen” zichtbaar is.

Tijdens de middagpauze is het mogelijk in groepen van 15 personen een demonstratie bij te wonen van de borduurmachine in het TextielLab. Deze demonstratie is speciaal voor de leden van NKV en duurt gemiddeld 10 minuten. Interesse hiervoor kunt u aangeven op de dag zelf. U wordt onderverdeeld in groepen.

Na de lunch gaan we verder met de lezingen. Sytske Wille, oud-NS’er (Nijverheidsakte Stofversieren) en kostuum/textieldeskundige, gebruikt deze kennis bij haar borduursels naar aanleiding van 19e– en vroeg 20e-eeuwse foto’s, prenten schilderijen e.d. De oorspronkelijke inspiratiebron is het Engelse 17e -eeuwse stumpwork borduursel.

Tot slot neemt Thijs van Buuren, borduurkunstenaar en artdirector van Tegendraads, u mee om het verhaal van een magisch uit de hand gelopen hobby te ontdekken. Als 14-jarige zat Thijs achter de naaimachine van z’n moeder, onwetend van wat zou komen. Nu maakt hij kunst. Borduurkunst.

Locatie, bereikbaarheid, toegankelijkheid
De dag vindt plaats in het TextielMuseum, Goirkestraat 96, 5046 GN Tilburg, telefoon: 013-5367475. Het museum is toegankelijk voor rolstoelen, heeft een invalidentoilet en een lift is aanwezig.
Het TextielMuseum is vanaf het NS-station Tilburg te bereiken met buslijn 5, richting Noord-Stokhasselt, halte Kasteeldreef. Het TextielMuseum ligt op ongeveer 15 à 20 minuten loopafstand van het NS-station Tilburg. Gebruik de uitgang aan de achterkant van het station. Sla linksaf op de Burgemeester Brokxlaan. Ga rechtsaf op de Gasthuisring en volg deze weg tot voorbij het Wilhelminapark, dat zich aan je rechterzijde bevindt. Vervolgens kom je bij een verkeerslicht. Steek de weg over en sla het Smidspad in, een vrij smalle straat. Loop deze straat helemaal uit. Je bent nu in de Goirkestraat. Na circa 40 meter zie je het museum aan de rechterkant.
Er zijn voldoende (gratis) parkeermogelijkheden in de buurt van het museum.

10.00-10.45 ontvangst leden met koffie en thee
10.45-11.00 welkom en mededelingen door de dagvoorzitter
11.00-11.30 Majo van der Woude  – Blackwork en Holbein borduurwerk op 16e/17e -eeuwse kleding
11.30- 12.00 Neeltje van Altena Boneveld – Borduren op Marken, een selectie uit 400 jaar familiebezit
12.00-12.30 Marloes Dadswell – Het corset als canvas
12.30 tot 13.05 lunch
13.05 tot 15.00 demonstratie en bezoek museum
15.00-15.30 Sytske Wille – ‘Kostuum’ in borduurwerk. Reliëfborduursel of stumpwork, gemaakt naar aanleiding van afbeeldingen
15.30 tot 16.00 Thijs van Buuren – Tegendraads – Ultrasonic borduren, Wat allemaal begon achter de naaimachine van moeders.
16.00 tot 16.30 afsluiting met koffie of thee

Natuurlijk kunt u ook een gratis bezoek brengen aan het museum waar twee tentoonstellingen te bezichtigen zijn: ‘Stories/ Dutch Design Damast’ en ‘Simply Scandinavian | Nordic Design 1945 -2018’

U kunt zich helaas niet meer aanmelden voor deze dag.